Svepet: Tystnad som strategi

Text: Redaktionen

Bild: TT

Partiledarna håller låg profil

I det låste politiska läget som för närvarande råder har många partiledare valt att hålla en låg profil eller till och med undvika intervjusammanhang, skriver Expressen. Enligt Johan Ingerö, välfärdsansvarig på Timbro och tidigare presschef hos KD:s dåvarande partiledare Göran Hägglund, är detta ett strategiskt beslut.

– Intervjuer bidrar till att förstöra stämningen mellan partierna och därmed försvåra förhandlingar, säger han till tidningen.

Kristersson och Löfven i möte

I tisdags gav talman Andreas Norlén Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppgiften att sondera läget för att försöka bilda regering. I går träffade Kristersson Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Ingen av dem har dock velat kommenterat samtalets innehåll, skriver Dagens Nyheter.

Krav på remissrundor

Sverige har en övergångsregering och mycket tyder på att den kommer att sitta längre än normalt, rapporterat Ekot.Övergångsregeringar har enligt grundlagen fria händer med undantaget att de inte får utlysa extraval. Nu ställs krav på att Löfvens övergångsregeringen ska skicka ut utredningar på remiss, exempelvis blåljusutredningen.

– Jag har stor förståelse för att övergångsregeringen verkligen vill luta sig tillbaka, men det är en så total, bred enighet, vill jag påstå, även i det nyvalda justitieutskottet att här bör man kunna få grönt ljus, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Ekot.

C-källa: »S och M måste komma överens« 

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har varit tydliga med att en alliansregering måste få stöd av Socialdemokraternas för att kunna tillträda. Ett krav som det internt finns press på partiledarna att släppa, skriver Aftonbladet.Källor inom Centerpartiet menar att ansvaret på att komma överens bör ligga på de största partierna – Moderaterna och Socialdemokraterna,

– De försöker spela bort korten genom att sätta press på oss andra, säger en C-källa till tidningen.

Debatter

»Enligt min mening borde världens finansministrar därför ha en betydligt större roll i att dämpa klimatförändringen än den de har i dag. Vi har nämligen i vår verktygslåda ett sådant instrument som ingen annan person i nationalekonomin har – statsbudgeten« , skriver Finlands finansminister Petteri Orpo, Samlingspartiet, på SvD Debatt.

»SD:s väljarframgångar förefaller alltså främst bygga på den egna upplevelsen av att ha fått det sämre och inte på kontakt med invandrare. Den egna försämringen skylls däremot på invandrare« , skriver Sandro Scocco, chefsekonom vid tankesmedjan Arena Idé, på DN Debatt.

»Att villkora ett tillträde av en alliansregering med särskilda avtal med andra partier tror jag bara komplicerar en redan svår process. Således bör riksdagen pröva om en alliansregering tolereras« , skriver Dan Olofsson, entreprenör, på Di Debatt.