Vad jobbar du med, pappa?

Text:

Fokuserat

När min son var 4,5 år fick barnen på dagis i uppgift att rita och berätta om föräldrarnas jobb. Han funderade ett tag på mitt och ritade en fyrkant. Fyrkanten bestod i sin tur av flera fyrkanter som alla hade var sin fyrkant i sig. När han fick en fråga sa han att vi satt i ett rum och tittade i datorn.

Han pekade ut något typiskt för vår tid, den obegripliga ekonomin. För alltfler har svårt att förklara för 5-åringen hemma vad de egentligen gör. Och inte bara 5-åringen, samma svårighet har de att förklara för till exempel bordsgrannen på en middag vad de egentligen gör. De kunde nöja sig med: Jag jobbar i ofattbara sektorn.

För hur förklarar man jobb som influencer, gis-chef, head of brand experience, UX-designer, policy advisor eller bara systemutvecklare? Hur ritar man de jobben?

I staden där jag växte upp jobbade man på Volvo och gjorde motorer eller på Gullhögen och gjorde cement. Några var militärer eller »jobbade på bank«.

Det handlar inte om nostalgi, möjligen om anglifiering av yrkestitlar och uttryck.

Men det handlar också om att fattbarheten i ekonomi och politik är avgörande för att förstå. Ta pengatvätten på bankerna, hade de ryska oligarkerna kommit in med väskor med pengar hade nog alla som »jobbar på bank« reagerat direkt.

Nu sköttes det kanske av en key account manager som ingen visste vad hen gjorde och med ett jobb som inte går att rita.

Under min skoltid fanns syo-konsulenter, numera heter de visst syv (studie- och yrkesvägledare). Som någon skojade om: Har en sådan någonsin fått en besökare som säger: Jag vill bli syv-konsulent? Eller för den delen fått frågan: Hur blir jag strategic product manager?

Han som ritade fyrkanter blev så småningom ambulanssjukvårdare. Och har barn som inte har några problem med att rita och berätta om pappas jobb.