Hela varvet runt

Text:

Bild: Janerik Henriksson/Scanpix

Till exempel har man nu efter den mångåriga tradition med riksting som nästan krockade med Almedalen accepterat att journalisterna inte vill vara trötta inför sin Gotlandsvecka och flyttat rikstinget.

Kristdemokraterna är också ett parti där man bråkade alldeles nyss, men där alla nu verkar glada. Man har under vintern värvat en toppkandidat till EU-parlamentsvalet och grillat korv hemma hos Annie Lööf. Man måste ge dem det, kristdemokraterna, att de har en respektingivande förmåga att hålla hoppet levande, även när de stadigt hamnar utanför riksdagen i många opinionsmätningar. I ljuset av en tröttare allians har kristdemokraternas roll i regeringskoalitionen diskuterats under våren, men oavsett vad som händer efter valdagen i september 2014 bör man nog konstatera att kristdemokraterna åtminstone har gjort ett och annat i regeringsställning som får bestående värde.

Det intressanta nu är att partiet verkar gå ett helt varv runt. Från att ha börjat som ett intresseparti för ett ämnes bevarande i skolundervisningen, ­ kristendomskunskapen ­ på sextiotalet, har partiet under våren försökt göra strategiska insteg i den skolpolitiska debatten. En särskild kampanj, en egen skolblogg, och en arbetsgrupp. Politik på det moderna sättet. Tanken är att knyta ihop skolan med det som partiet självt ser som en av sina stora styrkor ­ familjepolitiken. Den lilla haken är att det är lättare sagt än gjort Alla partier vill ju prata om problemen i skolan. Göran Hägglund har ett styvt jobb att göra i trängseln på skolgården.

Läs Fokus rapportering om kristdemokraterna:

Göran Hägglund har gjort en grej som är bestående och en som inte verkar vara det.
Skoj på kristdemokratiska

Nu ska till och med kristdemokraterna bli ett skolparti. Lycka till!
Trångt på skolgården

Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg om hur en luggsliten allians ska bli fräsch igen.
Hem till gården ut ur blocken 

Har vi någon kändis vi kan skicka till Bryssel? Nojiga partistrateger jagar med ljus och lykta.
Ett ansikte för politiken

Kommunalrådet och fasadmålaren Ebba Busch sätter familjepolitiken främst och vill byta ut Göran Hägglund.
»Hägglund byter ideligen politiska slogans«