Vem bryr sig om miljön när det finns billigt flyg?

Text:

Bild: Tomas Oneborg/SVD

Människan säger sig vara beredd att göra allting för sina barn. Ja, så länge det inte går ut över det egna livsnjuteriet då förstås. Man måste ju få unna sig när man sliter som ett djur i veckorna. Det finns en gräns för hur mycket man kan göra avkall på och det får ungarna helt enkelt ta och hacka i sig.

Det är inte lätt att ha klimat­ångest när miljön barkar åt hellskotta parallellt med att människans konsumtionsmönster spårat ur. Nyligen meddelade Postnord att svenskarna uppskattar att de i år kommer att handla jul­klappar för 20 miljarder kronor. I denna summa finns 6,4 miljarder kronor som kommer att spenderas på e-handel som Postnord sedan åtar sig att leverera likt en annan Rudolf (och inga skämt här om att julen då garanterat kommer att bli stulen).

Varje år slår julhandeln nya rekord. För här ska konsumeras! Och innan klappberget ska demonteras kommer den­ hemmagjorda adventskalen­dern med dagliga små gåvor till ungarna. För man måste ju tänka på barnen. I veckan skickade flygbolaget SAS dessutom ut sin kampanj om vårresor ut i Europa för ynka 349 kronor. Frukost och shopping i Paris föreslår mejlet. Flytta på dig klimatet, här ska njutas pain riche och café au lait! Kanske är det att märka säljande ord men det måste vara klimatarrogansen destillerad: Åk utomlands för att äta frukost. »Var vill du ladda batterierna i vår?« frågar SAS och det är osäkert om de menar det bildligt eller bokstavligt.

Att återvinna batterier ingår i mångas vardag precis som frukost och van­vettigt billiga flygresor. Stoppa in de laddningsbara batterierna och klicka hem en flygresa för att lägga under granen. Glöm inte att källsortera omslags­papperet bara! Man är väl miljövän.