Olsson (M): »Viktigt att valet går korrekt till«

Text:

Bild: TT

Du är i Armenien för att observera valet på söndag, vad står på spel?

– Det är ett parlamentsval och viktigt är att det går korrekt till och man följer de spelregler som ska vara, så att det blir ett rent val. Många av de här nya länderna har inte en lika lång tradition som vi att lägga valsedlar rätt plats och bestämma själv vad man vill rösta på.

Det har varit högljudda protester mot korruption i landet. Hur sannolikt är det att detta blir ett rent val?

– Vi hoppas att det blir det. Vi markerar tydligt med att vara många internationella observatörer, vilket ska sända signalen att världen ser. Det jag tror att det finns en stor önskan att det ska gå rätt till.

– När jag gick igenom passkontrollen igår hade jag tjänstepass, han som tittade på passet hälsade mig välkommen. Det brukar man inte direkt höra i kontrollerna, så det tar jag som tecken på att man tycker att det är viktigt att vi är här och bevakar.

Vilka problem tror du att ni kommer att ställas inför?

– Jag vet faktiskt inte, det här är mitt första uppdrag. Men det kan vara allt ifrån att alla valsedlar finns och att man själv bestämmer vad man ska rösta på. Och att det är ett tillgängligt val, så att alla som får rösta kan göra det.

Favorittippade Nikol Pashinyan sägs vilja knyta tajtare med kontakter med så väl Ryssland som USA och EU. Vilket håll går landet efter söndagens val?

– Jag har ingen uppfattning om det och vill inte blanda ihop det med valobservationsjobbet. Den som vinner på ett schyst sätt ska vinna.

När tror du att vi har en regering på plats här hemma i Sverige?

– Jag hoppas att vi får en regering det här året. Vi i Sverige är inte vana vid att inte kunna bilda regering snabbt, så det har varit smärtsamt för många och ett uppvaknande att det inte är självklart med snabbt bildade stabila regeringar. Men lärdomen efter Decemberöverenskommelsen är att vi måste hantera valresultaten med stor respekt, så att folk får den regering de vill ha, och inget annat.

Så hur tror du att det slutar här hemma?

– Jag hoppas naturligtvis på mitt lag.

Vilket är detta »lag« dessa dagar med borgerlig splittring?

– Personligen, och det delar jag med de flesta moderater, så är det att få ihop alliansen igen. Som någon sa: jag har inte bara röstat på ett enskilt parti utan hela laget. För min del är det också viktigt med den liberala sidan så att det inte blir för mycket slagsida åt det konservativa.

– Alla barnen i familjen behövs.