2022: Nu får flygpersonalen visa bläcket

Flygbolaget Virgin Atlantic kliver över på denna sida millenieskiftet och tillåter sina anställda att ha synliga tatueringar.

Text:

Toppbild: Virgin Atlantic

Toppbild: Virgin Atlantic

Flygbolag är sällan kända för att hänga med i tiden. Medan livet har snurrat på i maklig takt nere på jorden har pennkjolar, små hattar och blå ögonskugga förblivit normen uppe i skyn. Ända sedan Pål Hollender gjorde sin ”såld”-tatuering känd för svenska folket i Robinson i slutet av 90-talet har tatueringar blivit en del av den svenska folksjälen. Nuförtiden är det snarare regel än undantag att svenskarnas armar är prydda av kompasser och kartor som visar att de korsat de sju haven – eventuellt. Sådana yttringar har dock förblivit osynliga bland luftpersonal. De piloter och kabinanställda som har bläck på kroppen har blivit ombedda att täcka över detta. Om de ens var föremål för anställning från första början.

Men tiderna ändras. Superentreprenören Richard Bransons Virgin Atlantic blir nu det första av de stora internationella flygbolagen att tillåta synliga tatueringar på personalen. Enligt bolaget ska de anställda få uttrycka sina ”unika identiteter” fritt. ”Vi vill att alla ska få vara sig själva och känna att de hör hemma här”, skriver bolaget i ett uttalande. Men vissa gränser finns tydligen. Hals- och ansiktstatueringar på kabinpersonalen anser Virgin Atlantic fortfarande är lite för magstarkt. Likaså tatueringar som innehåller svordomar, nakenhet, våld, eller referenser till droger och alkohol. Det som hade kunnat bli Rockflyget känns plötsligt mer som Rocktåget.

Virgin Atlantic har gått i bräschen tidigare. Bland annat var bolaget ett av de första som lättade på flygbranschens strikta sminkregler. Fram till 2019 var flygbolagets kvinnliga luftpersonal tvungen att vara sminkad i tjänsten och bära kjol. Nu är det okej att vara osminkad och gå i byxor. Enligt brittiska The Guardian välkomnas Virgin Atlantics senaste drag av personalen. Frågan är dock om det rör sig om en genuin önskan att bevara rätten att uttrycka sig fritt eller om det ligger mer praktiska skäl bakom. Under pandemin tvingades bolaget säga upp tusentals anställda, och när efterfrågan på resor nu går upp igen rusar man efter att anställa den man kan. Tatueringar eller ej.

***

Text:

Toppbild: Virgin Atlantic