Äldre – nu är det er tur att hålla på avstånden

En 30–åring vågar aldrig mer gå nära en pensionär.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Först höll vi avstånd för att vi inte ville ha ett liv på vårt samvete. Tegnell hade mässat att det var de äldre som riskerade att dö av viruset. 

Vi ängsliga yngre vuxna tog vårt uppdrag på allvar och väntade tålmodigt när de ovaccinerade pensionärerna i jakt på dagens föda tog en dryg halvtimme på sig för att välja ut en tomat. Vi suckade inte när flödet av kunder bromsades upp. Vi tjatade på våra treåringar om att avstånd är viktigt och vi njöt av att få känna oss bekräftade från myndighetshåll i vår ängslighet.  

Eftersom jag är född på 90-talet var jag fram till och med i juli ovaccinerad. Det har inneburit att jag fortsatt leva ungefär som jag gjorde under första och andra vågen. Ser jag en pensionär så gömmer jag mig bakom ett hörn.

Men de nyförlösta och fullvaccinerade pensionärerna är ute på sin Old Folk Summer och inget ska få stoppa dem. 

Vetenskapsskribenten Jacob Gudiol skrev för ett par veckor sedan att risken för att dö i covid-19 är högre för en fullvaccinerad 65-åring än för en ovaccinerad 30-åring, men så har varken jag eller pensionärerna betett sig i sommar. De fullvaccinerade dricker rosé på den lokala grillens uteservering och känner livet rinna ner genom halsen. De barrikaderar bänkarna utanför glasskiosken och de går i bredd på promenadstråken.

Jag förstår dem, de har suttit inne och isolerade i ett år, men för mig som ung ängslig man ställer det till det. Det är svårt att gå i cirklar mot en dam som verkar vara så utsvulten på sociala kontakter att hon ställer sig mitt på trottoaren och bara flinar. Jag kan ju inte gå ut i gatan med mitt barn och riskera att bli överkörd. Om jag stannar och ger pensionären tid så kan jag bli kvar i timmar.

 Ingen pratar om bieffekten »upplevd odödlighet« trots att det börjar bli ett reellt problem hos pensionärerna.

 Om du är pensionär och ser en glasögonbeprydd tönt i matbutiken uppmanar jag dig att hålla lite avstånd. Inte för din skull, men för min. Jag kommer aldrig våga gå nära dig, trots att du är fullvaccinerad. Visa medmänsklighet, håll avstånd. 

Text:

Toppbild: TT