Anton Säll: Norge har fått sin första riktiga bad boy

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Ni kan historien. Den norske längdåkningsprofilen Petter Northug åkte dit för kokaininnehav efter att ha kört för fort med sin lyxbil från ett barnskidläger.

Skidåkaren gick själv ut med uppgifterna på sina sociala medier och sedan dess har grannlandet varit i upplösningstillstånd. Gamla skidåkarkollegor känner sig nödgade att ta avstånd från kokain. Juridikprofessorer får kommentera vad den väntade påföljden kan bli. Norges idrotts- och kulturminister Abid Raja går ut och kritiserar skidåkaren för kokaininnehavet och säger att han sviker idrottens omdöme.

– Jag är en av dem som älskar Petter Northug och hans idrottsprestationer, men det här är inte något vi kan älska, sa kulturministern i ett känslosamt uttalande.

Norge har fått sin första riktiga bad boy och det säger inte direkt lite om landet att det råkar vara en längdskidåkare.

Sverige har haft en rad bad boys genom åren. Frank Andersson gillade både kvinnor och kokain. Mikael Persbrandt likaså. Patrik Sjöberg gillade motorcyklar, åkte dit för kokain och lade senare tio år av sin livstid på att mobba Stefan Holm i offentligheten.

Vi är vana vid destruktiva men geniala killar som gång på gång klampar i klaveret. Våra bad boys är genre-överskridande, det kan lika gärna vara en brottare som en skådespelare eller en avhoppad socialdemokratisk riksdagsledamot med många tatueringar som heter Jan Emanuel i förnamn.

Men Norge funkar inte som i Sverige. Det spelar ingen roll att stjärnorna har kroppsstrumpor och snor i hela ansiktet, längdskidåkarna är ändå högre i rang än både fotbolls- och hockeyspelare. Givetvis obegripligt för alla andra länder, men inte för Norge, världens hurtigaste land.

Blott Norge norska bad boys har. Så lär det fortsätta vara även i framtiden.

Text:

Toppbild: TT