Anton Säll: Varför kan inte fackförbund heta något som vanligt folk begriper?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Nu har det hänt igen. Ett nytt fack har bildats, och som alltid när nya fack bildas genom sammanslagning blir namngivningen en fullständig katastrof.

Vi har sett det med Unionen. Det namnet är bara begripligt för industritjänstemännen och handelstjänstemännen som bestämde sig för att dela förbund.

Vi har sett det med fackförbundet Vision som lika gärna hade kunnat vara ett fackförbund för medium, spådamer och horoskopmakare.

Nu ser vi det med det nybildade fackförbundet Akavia, med ett namn inte ens en moder kan älska.

Historien bakom namnet är lika obegriplig som sorglig. Förbundet bildades genom en sammanslagning av Jusek och Civilekonomerna, två fack med föredömligt tydliga namn.

När beslutet om sammanslagningen var klubbat gick allt raskt åt helvete. Facket ville ha ett namn som visade att »de skapat något nytt«. Dessutom skulle namnet bygga på ett löfte om »utväxling på den akademiska utbildningen« och på att fackets medlemmar kan ta sig fram i sin akademiska karriär.

»Efter otaliga namnförslag, säkert 427 möten och det dubbla antalet koppar kaffe valde vi namnet Akavia«, skriver facket på sin webbplats och fortsätter texten med en rad som kan vara den enskilt största anledningen till att akademikerförakt existerar:

»Du kan säkert lista ut vad namnet betyder.«

Det felaktiga antagandet kommer som ett slag i ansiktet på läsaren. Ingen som inte var med och möjligen högst hälften av deltagarna på de 427 mötena kan begripa. Förbundet försöker förklara: »Aka står för akademi. Via står för väg.«                                  

Situationen är givetvis ohållbar. Nu är det dags för Akavias medlemmar att själva välja väg. De måste hitta en väg ut ur det här fruktansvärda namnet och in i tydlighetens ljus. Ni behöver inte heta som en krukväxt.

Ta ansvar! Rösta vid nästa kongress för ett namnbyte för Sveriges bästa. Ta tillbaka er stolthet, välj ett namn som resten av Sverige förstår.

Text:

Toppbild: TT