Herman Lindqvist: Världens finaste museum

Text: Herman Lindqvist

Det är slut på Europa, i alla fall det Europa som i flera hundra år styrt världens öde.

Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer Europa att vara förvandlat till världens finaste musei- och friluftsområde, fyllt av de märkligaste katedraler och slott, med väldiga grönområden med namn som Sverige, Norge och Finland.

Europa är en stelnande och döende kontinent. Beviset för detta är att de helt dominerande politiska frågorna i alla de en gång så dynamiska europeiska länderna, inklusive Sverige, är: pensionerna, vården, omsorgen samt arbetslösheten. Ingenstans talar man om ungdomen, framtiden, nya idéer, nya uppfinningar, nya produkter.

Befolkningspyramiden är för alltid ­rubbad i Europa, det föds för få unga som kan ta hand om de alltför många gamla. Redan nu är hälften av till exempel Sveriges löntagare sysselsatta med att vårda och administrera den andra hälften.

Europeiska länder som Sverige upplevde sin storhetstid under åren efter kriget, på den tiden då varje år bara kunde bli bättre än året innan. Alla kurvor pekade uppåt. Lönerna steg år för år.

Det var den stora flytten in från landet. Man köpte cykel, moped, begagnad bil och till sist en ny bil. Man flyttade från torpet i skogen till hyreslägenhet i stan, sen till egen villa. Denna nationella Gnosjöanda gjorde länder som Sverige rika.

Nu är allt fler av Europas industrier utlokaliserade till andra sidan jorden och den dynamiska kraften har flyttat från flitiga nordbor till miljarder kineser och indier som lever i en gigantisk Gnosjöanda som skapat historiens största inre marknad, framdriven av inre ungdomlig, ­oemotståndlig kraft – en ekonomisk, ­social tsunami. Då den sveper fram sjunker Europa djupt ner i sina K-märkta minnen.

Explosionerna i Paris förorter för några veckor sedan är bara symptom på en djupt liggande kris, som kommer att ta sig än värre uttryck i framtiden i många fler av. ­Europas länder, där det finns miljontals invandrare som inte är integrerade i sina nya hemländer. Detta sker samtidigt som Europa kommer att kräva många fler miljoner invandrare för att hjulen inte ska stanna i de industrier som finns kvar och för att inte framtidens hela vårdapparat ska kollapsa.

Så här har det varit under historiens gång. Kulturer uppstår, blommar och går under. Nu är det Europas tur. Det handlar inte bara om varor och produktion. Det gäller också vetenskap och forskning.

I Asien är hög utbildning högsta status. Så har det varit sedan mandarinerna styrde Kina. Alla familjer som kan skickar sina begåvade barn till universitet utomlands. Topparna i de flesta amerikanska universitet kommer redan i dag från Kina, Indien, Korea och Vietnam.

I Asien sänker man inte ribban för att alla elever ska bli godkända. Där höjer man ribban, ökar kraven. Om tio till femton år kommer världs­ekonomin helt styras från Asien, och de flesta Nobelpris kommer att gå till asiater.

Vi i Sverige och övriga Europa, vi får nöja oss med att tillverka snygga souvenirer för de tiotals miljoner kinesiska och indiska turister som kommer att resa till Europa för att beskåda våra historiska ­sevärdheter och njuta av den enda exklusivitet vi kan erbjuda: frisk luft, vackra sjöar och tysta skogar med gott om plats för alla. Den turistströmmen har redan inletts.

Text: Herman Lindqvist