Jag får väl bli konsthantverkare

Vad ska jag syssla med den dagen då den konstgjorda intelligensen tar över?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I veckan lanseras en ny version av Chat GPT. Den första kom i november och väckte sensation. För er som har missat det så pratar vi alltså om en "chatbot", ett dataprogram som svarar på användarnas frågor och som är baserat på artificiell intelligens, AI. Under några febriga veckor före jul fanns knappt en journalist värd namnet som inte bad roboten att skriva en artikel. Och som inte sedan lättad konstaterade att Chat GPT minsann var värdelös. Inte nog med att texten var infantil, den var späckad med faktafel också! Somliga publicerade rentav dravlet, liksom triumferande. 

Men poängen med AI är att programmet inte är statiskt utan självlärande. Medan traditionell mjukvara fungerar som en miniräknare och levererar samma svar varje gång man ställer samma fråga, så drar AI nytta av nya erfarenheter och blir hela tiden bättre. Den som ger Chat GPT samma uppgift idag som för fyra månader sedan får garanterat ett helt annat svar, förmodligen också bättre, om än långt ifrån perfekt. Ännu. 

I Fokus denna vecka förklarar Jussi Karlgren, en av landets främsta experter på AI, hur den konstgjorda intelligensen fungerar. Det visar sig att programmet inte likt en sökmotor destillerar ett svar ur all den information som finns tillgänglig online. I stället arbetar roboten med en sorts överslagskalkyler, den "gissar" sig fram till ett svar som verkar rimligt. Jussi liknar det vid en student som går upp oförberedd på en muntlig tenta och börjar svamla. Första gången går det åt skogen, men nästa lyckas den unga kandidaten bättre efter att ha uppfattat subtila signaler från tentatorn och läst på lite grann. Till sist blir det godkänt. 

Robotar har redan använts av tidningar i flera år för att skriva korta sportreferat eller sammanfatta bolagsrapporter. Och säkert får de inom loppet av några år ihop en artikel om en pågående bankkris och börsfrossa betydligt snabbare och bättre än vad jag lyckas med

Då infinner sig den existensiella frågan vad jag ska syssla med efter den dagen? Om jag tolkar Jussi Karlgren rätt så verkar konsthantverkare ännu vara ett säkert kort.

Text:

Toppbild: TT