Jag önskar att det var lättare att blanda ihop Sverige och Schweiz

Osmart av Visit Sweden att dissa det rika och trygga Schweiz i sin nya kampanj.

Text:

Toppbild: Skärmdump Visit Sweden

Toppbild: Skärmdump Visit Sweden

Vad jag längtar efter att skriva en krönika om trivialiteter. I mitt huvud fanns en lista på ämnen som kunde bli skrivna. Som hur det har förändrat mitt liv att bli hundägare, det vill säga att dagligen hänga med en varelse med fluffig päls som dyrkar en. Något jag rekommenderar alla efter 45. Eller ta det där ämnet med vett och etikett i kollektivtrafiken: Att många i dag tycker det är helt normalt att titta på videosnuttar med högtalarfunktionen på, så att alla runtomkring blir ofrivilliga medlyssnare, en form av audiellt övergrepp. Många som trängs i rusningstid har dessutom vidrig andedräkt, en form av nasalt övergrepp. Utöver dessa teman finns ju alltid möjligheten att skriva en bit om SVT:s senaste datingserie. Eller varför inte såga Solsidans nya säsong som just haft premiär men inte lyckats hitta den vanliga satiriska tonträffen i manus? 

Ja ni fattar. Trams och lättsamt gnäll, sådant som man fäster sig vid när man inte har några riktiga problem. Det hade sannerligen piggat upp, men det är rakt omöjligt att komma i rätt stämning för att skriva om sådant.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

För mycket bister verklighet tränger sig på: Terrorattacken i Israel 7 oktober. Kriget som nu följer. Den uppiskade fientligheten ute i världen riktad mot svenskar, vilket senast resulterade i terrordådet i Bryssel då två svenskar mördades enkom för att de var svenskar. Antisemitismen som blommar ut i såväl den muslimska världen som i väst, inklusive elituniversiteten i USA. Extremismen som vädrar morgonluft. I helgens propalestinska demonstration filmades en troligtvis vänsterradikal ung man, en svenne, som uppmanade till ”jihad” medan massan på Sergels torg agerade talkör.  

Jag inser att detta nu utvecklas till en särdeles moloken text och att ni antagligen tycker att det räcker så, men vi har ju ovanpå det som händer globalt också bombdåden och skjutningarna här hemma. Den grova kriminaliteten i Sverige skrämmer bort investerare, sade finansmannen Christer Gardell häromdagen i en intervju med TT. Dessutom tappar folk från rika länder lusten att komma hit och arbeta. Medan vanliga Svenssons i stället blir sugna på att flytta utomlands, vilket en opinionsundersökning visade redan i februari 2022. Det är ju inte utan att man kan bli lite ressugen själv emellanåt.  

Ja, ni hör själva vilket humör jag är på. Det är med andra ord inte det helstatliga aktiebolaget Visit Swedens fel att pressmeddelandet om deras nya kampanj inte imponerar på mig. Visit Sweden omsätter runt 160 miljoner och har i uppdrag att locka turister till Sverige. Nu har de kläckt idén att skoja om att många blandar ihop oss med Schweiz. Man har tagit fram en kortfilm där en svensk komedienne håller ett tal där hon förklarar skillnaden mellan Sverige och Schweiz. De har brölande alphorn, vi har skön tystnad. De har banker, vi har vackra sandbanker eller stränder. De har de gamla vanliga alperna, vi har läckra takbarer i innerstan. De har töntiga lederhosen, vi har hippt mode.  

Men jag undrar jag. Ligger det, så som saker och ting har utvecklats, i vårt intresse att profilera oss som ett slags motpol till ett av världens rikaste länder? Schweiz valuta är starkare än vår, klimatet är varmare och kriminaliteten är låg. Dessutom har de vackrare bergskedjor. 

Smartare av Visit Sweden vore kanske att verka för att Sverige ligger kvar där i associationsfältet till Schweiz i alla utlänningars medvetande, så att våra länder liksom flyter ihop och vi kan sola oss i glansen från ett land som mer liknar hur Sverige var en gång. Tråkigt och tryggt.

***

Text:

Toppbild: Skärmdump Visit Sweden