Jane Magnusson: Knarkoteket

Text: Jane Magnusson

Shoppingrundans nästa mål är apoteket som alltid ligger nära till hands nuförtiden. Dom gör ju om hela konceptet för att ha något att komma med när monopolet upphävs och varje vrå med kassapparat får äran att klä personalen i vitt och sälja treo.

Apoteket håller just nu på med att renodla organisationen, de ökar affärsmässigheten, trimmar flexibiliteten och tar medarbetarnas engagemang på allvar.

»Vi vill uppnå ett starkare kundfokus«, säger Stefan Carlsson, vd Apoteket AB, på hemsidan som blivit användarvänlig och försetts med begripliga flikar och varukorgar och allt.

Allt låter toppen och redan nu finns nya små apotek-boutiquer på strategiska platser där man kan slinka in och få loss lite alcosanal. Jag måste testa detta nya, köpa en duschkräm jag lika gärna kan handla på Konsum men som nu också finns på kundfokuserade apoteket nouveau.

Apoteket jag testar ligger intill butiken där jag just prutat ned tjugo orangea sidentofsar från 800 kronor till 175.

»Jag har den bästa eukalyptussåpan i kvarteret! Kom in! Jag serverar te också, färskt med mynta! Varsågoda«, säger föreståndaren till oss, och ber oss sätta oss ned längst in i apoteket, på små väggfasta bänkar som omgärdar en liten teservis.

Apotekaren blandar upp sin speciella tvål. Vi får lukta och gnida in oss. Apotekaren hör att jag snörvlar lite och vips tar han ner en stor glasburk från en högt belägen glasburkshylla och tar en matsked svarta frön ur den. Fröna lägger han i en näsduk, han knyter om och daskar knytet mot låret så det dammar. Knytet trycker han vant mot min högra näsborre samtidigt som han håller för min vänstra. Jag drar i mig ångorna som om jag vore på nattklubb i New York och simsalabim är snuvan borta.

Apotekaren tar fram sina kryddburkar nu. Han tycker en man i sällskapet behöver lite specialgjord viagra.

»Jaa, tack, en dubbel dos«, svarar den tillfrågade. De andra i gruppen vill också ha.
»Nej, nej, nej. Det ser man ju, ni behöver inget sånt!«

En kvinna i sällskapet vill köpa en morgonrock och undrar om apotekaren kan rekommendera en affär.

»Ett ögonblick«, säger apotekaren, »först måste ni pröva det här.«

Från under våra bänkar gräver han fram en påse. Inuti finns ännu en påse som han förvarar ännu en påse i. Ur denna tar han fram en burk och medan han långsamt skruvar av locket förklarar han innehållet:

»Har ni märkt hur glad jag är? Vilken energi jag utstrålar?«

Jo. Så visar apotekaren upp sin skållheta eye-catching, ear-pleasing Serene Mobile från Bang & Olufsen.

»Vill ni veta hur jag har råd med den här, enkel apotekare som jag är?«

Jo.

Apotekaren pekar på gömda burken och låter männen i sällskapet smaka på innehållet. Inte kvinnorna. Det blir inte så bra, säger han och vi ser snopna ut. Herrarna tycker om röran som smakar mandel, jordnöt och spiskummin. En vitaminröra som apotekaren lagar alldeles själv.

Så leder apotekaren oss till morgonrocksaffären som drivs av hans kusin. Vi köper fantastiska rockar till utmärkta priser och herrarna i sällskapet skrattar som aldrig förr. På väg hem möter vi apotekaren igen, han drar nu in oss kvinnor i butiken.

»Jag har ändrat mig, klart ni får smaka.«

Glatt tackar vi och öppnar våra munnar. Han matar oss med tilltagna matskedar och när vi svalt och ser nöjda ut avslöjar han mixturens hemliga ingrediens: marijuanasmör.

»Det bästa som kan hända ett par i sängen, lycka till ikväll!«

Nämnde jag att shoppingrundan ägde rum i souken i Marrakech?

Nu är jag hemma igen och ska ut och jämföra Mohammeds old-school-apotek med våra svenska apotek nouveau.

Text: Jane Magnusson