Krönika: Dags för ett tiggerförbud för den gratisätande medieklassen?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det velande Vellinge tog första steget. Sedan Staffanstorp och därefter kom Katrineholm. Nyligen blev Lidingö först bland Stockholmskommunerna. Tiggeriförbudet sprider sig i landet när invånarna får säga sitt. Romerna, som det till överväldigande del handlar om, plockar upp sina pappskålar och får sig se om efter andra tänkbara alternativ. Ett förslag är att försöka slå sig fram i tv-branschen.

Som alla vet är det få andra medium som säljer bättre än tv. Det förklarar varför TV4:s »Äntligen hemma« blev ett gigantiskt bygge. Tv-skaparna vände sig till företag, som tiggde om att få bjussa på olika varor. Snart hade företagen mutat in en plats i hemmabyggarnas medvetande, allt medan tv-byggarna renoverade okändas hus.

Nu har det förfinats till att enskilda tv-kändisar ska bli föremål för företagens donationer.

Nyligen har den digitala tiggarskålen nyttjats av makarna Carina och Erik Berg. Kanal 5 gör tv när paret får sitt skruttiga fritidshus renoverat (premiären var denna vecka). Få tycks reflektera över att paret Bergs tiggeri framför tv-kamerorna anses vara rimligt medan romernas är förbjudet.

Att byggvarumärken subventionerar, donerar och köper sina platser i tv-världen är legio – nytt är att enskilda kändisar tar emot, utan ens ett tack eller bock.

Vågar man drista sig till ett digitalt tiggeriförbud – som skulle slå undan benen för Instagramstjärnorna vid de digitala mötestorgen. Egentligen är det ett oskick som fått pågå en aning för länge. Det sägs att inkomstklyftorna drar isär samhällen – ja, men vad ska man säga om den gratisätande medieklassen? Många rycker på axlarna åt det tillståndet som ingen kan göra något åt.

Men en kan: Nicklas Norrby, vd på Kanal 5, borde gripa in och riva upp det huvudlösa beslutet och lägga fram ett brett och digitalt tiggeriförbud som även inkluderar paret Berg.

Emanuel Sidea

Text:

Toppbild: TT