Låt detta bli den sista dårhussommaren i Sverige

Hur länge kan man komma undan med att påstå att brottsutvecklingen inte alls är som den ser ut?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det räcker med fyra dagar i Italien för att bli säker. Sverige är för närvarande ett dårhus. 

Från utsikten på kaféet på Piazza del Popolo framstår det gamla landet i ett förklarat sken. På något dygn blir sju människor skjutna, visar lite strödda nyhetstexter. Biljakt på E4:an leder till att några blir tagna. Ska vi gissa på det? Gissa får man i och för sig inte göra, säger juristerna, eftersom det är upp till dem att skipa rättvisa. Ja, eller något liknande.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Hur stor är då risken att de som åkte fast för skjutningarna 1. släpps och 2. inte döms? Tillräckligt stor, tänker man lätt i doften av en cappucino på Piazza del Popolo.  

Men det finns ju fristående experter också. Folk klagar på att Joe Biden är gammal, men hur länge ska Sverige ha en (1) kriminolog som får kommentera all brottsutveckling med att det inte alls är som det ser ut? Det är en av Sveriges äldsta experter, Jerzy Sarneckis favoritdänga. Men som Erik Hörstadius nyligen skrev i Fokus brukar kriminologer problemrelativisera. De gillar inte att varna för brottstrender, men när allmänheten och några journalister börjar dra öronen åt sig, ställer de sig framför kameran och säger motvilligt att brottsligheten i Sverige minskar.  

Ja, gatufylleriet minskar och dödligt skjutvåld ökar. Men om man inte gör någon skillnad på mord och cykelstöld kan man mycket väl säga just att … brottsligheten i Sverige minskar. Eller så säger kriminologen bara: Vi vet inte. 

Text med bild blir det när Greta slutar skolan. Skönt för henne att slippa inställa sig i skolan fyra dagar i veckan. Men egentligen finns bara en intressant fråga. Har Greta gymnasieexamen? Om ja, kan man få det med tjugoprocentig frånvaro?  

Det får vi inte veta, däremot att det blir lite meckigt för Greta för nu måste hon texta om sin skylt som hon använder utanför riksdagen på fredagarna. Hon måste av lätt insedda skäl sluta annonsera skolstrejk. Från och med nu är det bara strejk. Man har ju undrat hur det ska gå med Gretas skylt… 

Finns det inget kul i Sverige? Fotbollsvänner är ett fint ord. Fast ledande sådana vänner har frivilligt övergått till huliganism och ägnar sig åt maskbeklätt supportervåld, bränder och att storma planen. Som när AIK gjorde bort sig under Stockholmsderbyt på Tele2 Arena. 

Att dagen efter höra försöken att kommentera saken i radio är ungefär lika plågsamt: Vi har haft bättre tider i AIK. Vi förlorade matchen. Man får absolut inte göra så här, så att matchen avbryts. Våra fans är ledsna för det har inte gått bra. Det gick åt skogen. Det gick inte tillräckligt bra. Det fanns en frustration. Det gick tyvärr inte att förhindra. Det gick fel den här gången. Det fanns en irritation hos supportrarna. Det gick snett.  

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson visar sig ha tänkt till ordentligt: ”Det är ju lika illa om du och jag får en banger i huvudet som en barnfamilj egentligen, men samtidigt är det ju extra viktigt att inte skrämma iväg barn och ungdomar från våra matcher.” 

Nä, Mats Jonsson, det är inte lika illa om du eller jag får en banger i huvudet som om ett barn får det. Glöm det. 

Vi ska tillsätta en haverikommission som ska titta på vad som hände, sade Martin Fredman i Svenska Fotbollförbundet 

Nej, gör inte det. Sveriges mest kända haverikommission är den som aldrig lyckades reda ut vad som hände Estonia. Tillsätt en ansvarig i stället. En ansvarig som får gå om de idrottskriminellas karriärer blir fortsatt lika framgångsrika.  

I polisen fanns förut en aktionsgrupp mot kriminella inom idrotten. Den gruppen är nedlagd. Den ansågs inte behövas i dårhuset Sverige. Vem tog det beslutet? 

If it’s broken, fix it. Låt detta bli den sista dårhussommaren i Sverige. 

Text:

Toppbild: TT