Vaccin mot covid-19.

Leta inte efter coronalogik i Underlandet Sverige

Bor vi i Sverige? Möjligtvis kan man efter det senaste coronaåret säga att vi bor i Underlandet Sverige.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Alice i Underlandet publicerades 1865. En grinande Cheshirekatt, den fuskande drottningen och galne hattmakaren har sedan dess gjort sig hemmastadda i vår värld. Jaså inte? Är det en tokig historia för barn?

Sverige är en representativ demokrati med folkvald riksdag och styrs av en regering ledd av statsministern. Men Sverige är även medlem i EU, och Sveriges lag är underordnad Europeiska unionens, vi ska helt enkelt följa EU:s lagar och regler.

Så hur var det nu med de pandemisamordnade vaccininköpen? Vem var det som styrde? Frågan är inte retorisk, den är helt konkret. För just nu pågår det flera parallella coronaspel. Ett handlar om vilka vaccin som ska användas. Det verkar pågå en utfasning av Astra Zenecas vaccin, det har ni säkert märkt. Från början var det bara detta vaccin som gavs till 65-åringar och äldre. Nu fasas det ut, utan ordentlig motivering.

Samtidigt kör Region Stockholm och Region Skåne en utslagningstävling där snabbast in på appen vinner sin dos 1 – om inte appen kraschar innan dess.

Dessutom verkar det vara vek tillgång på vaccin till dos 2. Sättet att hantera det är att låta experter tala om att det bara är rimligt, kanske till och med bra, att utsträcka tidsrymden mellan dos 1 och dos 2. Och vaccinsamordnare Richard Bergström verkar hålla med: Så är det sant just nu?

Coronapasset? Sverige säger sig ligga längst fram och passen är klara 1 juni. Men: ”Sedan är vi beroende av att EU ska besluta om ett antal saker och det drar ut på tiden. Så risken är att EU-processen försenar det med ett par veckor, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.”

EU:s fel.

Vi kan väl bara säga att en del, när detta är över, kan tänkas rädas drottningens: ”Hugg huvudet av dem!” Att tro något annat vore orealistiskt, lite osvenskt helt enkelt.

Så vad tror vi på? Inte religion väl? Talas det för högt om att fler går i kyrkan än på fotboll, blir det bara problem.

Vi tror på förnuft. Innerst inne i varje svensk bor en knoppande nyliberal. Förnuft och känsla är ingen realitet, vi väljer mellan förnuftet och känslan. Förnuft vinner. Alla gånger. Och förnuftets allra bästa vän heter fakta.

Men när det gäller coronafakta ser jag på nära håll hur den mest utrerade socialliberala tilltron till staten, och sjukvården, eller låt oss kalla den hälsovården, kommer på skam. Det är lika svårt för de flesta av oss att följa den officiella coronalogiken som det var för Alice att klara den försenade kaninen, en påtänd kålmask och ett tröttsamt teparty.

Bor vi i Sverige? Ja, men det borde efter det senaste årets avslöjande händelser kallas Underlandet Sverige. Den som finner tanken på att leva i detta underland motbjudande, bör besinna sig. För vi är många som redan är hemmastadda här.

I Underlandet Sverige lever vi med frågor som: Är det fortfarande möjligt att ta svensk coronapolitik på allvar när varken förnuft eller fakta verkar spela roll? Och är det, som grälet i Underlandet handlar om, ens möjligt att halshugga någon, som inte har en kropp?

Text:

Toppbild: TT