Mats Holm: Fyra flaskor cava och de sorglösa pensionärerna

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Det där radioinslaget i P3 Nyheter var ju typiskt. En reporter som någon dag efter statsministerns uppmaning till äldre att hålla sig inne tar sig till Östermalmshallen i Stockholm och direkt får span på Eva, 85 – som kvittrar att hon bara vill se den nyöppnade saluhallen, och att hon ska köpa rökt ål, som hon älskar. Och att hon inte bara kan sitta hemma i soffan.

Reporterns öga skådar därpå en man som visar sig heta Coco Frisk och som skrattar: han är i hallen bara för att han är sällskapssjuk.

En Louise, över 80, är på sprudlande humör, ska köpa hallens smörgåsar och tror inte att smittan har kommit hit än.

Radiokanalen sände så klart inslaget. Och laddade upp det som ett filmklipp på Instagram. Där kunde alla se dessa gamlingar som inte rättade in sig i ledet. Det de sagt var textat med tjocka vita bokstäver och ställdes mot myndigheternas uppmaning att äldre ska hålla sig hemma.

De sorglösa pensionärerna i hallen väckte indignation. På gränsen till avsky. Överallt. Man drev med dem. I frågesporten Lantzkampen i P1 spelades inslaget med dem upp. Vilka tre fel gör de? frågade programledaren. De tävlande visste såklart: 1. De ska hålla sig hemma. 2. En invigning av en saluhall är inte skäl nog att stolpa ut. 3. Rökt ål är rödlistad. Big no-no!

Kanske är detta vad som väntar i virusvirvlet. Ett envig mellan uppskrämda, lydiga medelåldringar och lättsinniga äldre. De ena vill bara överleva, de andra gå till botten med flaggan i topp.

Min 84-åriga svärmor, i sin lägenhet i Göteborg, håller sig i alla fall hemma. Ber om en beställning. Vad vill du att vi ska komma med? Hennes svar är snabbt: »Anti-age-kräm och fyra flaskor rosé«.  Min 83-åriga mamma i Stockholm får samtidigt en beställd leverans till dörren av ett barnbarn. »Vad?« frågar jag.

»Fyra flaskor Cava.«

Text:

Toppbild: Unsplash