Minnet är kort i maktens centrum

Text:

Och sedan snart åttio år är Hollywood det verkliga navet för den amerikanska berättelsen om det amerikanska. Sedan åtminstone sextio år är dessutom en av de mest livskraftiga amerikanska myterna den om själva mytsmedjan. Hollywood ägnar betydande tid, kraft och digital teknik åt att berätta sagan om Hollywood.

Desto tråkigare när Hollywood glömmer en av sina trofasta legionärer.

Abe Vigoda dog egentligen redan 1974. Det var då Michael Corleones män förde bort honom, efter att han avslöjats som förrädare. Han syntes inte till igen, åtminstone inte i skepnaden av fotsoldaten Salvatore Tessio i Gudfadersviten.

Det rörande med Tessios frånfälle var den totala bristen på aggressivitet. Han hade valt fel sida i en affärsuppgörelse och accepterade följderna. Bad mest för formens skull om nåd.

Stort skådespeleri? Nja. Men gott hantverk. Ändå fanns Abe Vigoda inte med i Oscarsgalans svepande hyllning av Hollywoodprofiler som lämnat jordelivet sedan sist. Han dog den 26 januari i New York, 94 år gammal. De missade Joan Leslie också, som spelade mot Bogart i »High Sierra« och dog i oktober, 90 år gammal.

Vi får trösta oss med Alicia Vikander, som har långt kvar innan hon kan glömmas i just den sortens Oscarshyllning.

I Sverige har jurister ofta tilldelats rollen som politikens rörmokare, eller möjligen arkivarier. Idén att Lagen kan skrivas med versalt L och ha en sanning och logik som inte är förhandlingsbar, har aldrig riktigt rotat sig. I länder där politikens och övermaktens godtycklighet alltid varit färsk i minne, är lagen medborgarens bundsförvant. I Sverige beskrivs den oftare som ett irritationsmoment, eller ett hot mot demokratin.

Johan Anderbergs porträtt av Högsta domstolens nye ordförande Stefan Lindskog, visar hur Sverige är på väg mot ett mer självständigt rättsväsende. Egentligen är vi redan där. Det är bara det att många inte förstått det.

Problemet med Rysslands Syrienpolitik är att ryssarna, redan från början, gjorde en bättre analys av läget än väst. Oavsett vad man tycker i övrigt. Mats Holm har iklätt sig rollen av djävulens advokat och granskar den ryska positionen.

Text: