Murre – misshandlare i gott sällskap

Muharrem Demirok ser ut att bli den andre partiledaren för ett riksdagsparti i Sveriges historia som har en fällande misshandelsdom på sitt samvete, om och när han väljs till ordförande för Centern.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

När Muharrem "Murre" Demirok föreslogs till partiledare i Centern efter Annie Lööf var det – som brukligt – ingen hejd på superlativen och hejaropen.

"En lagspelare som har ett öppet och inlyssnande ledarskap. (…) Han har en tydlig ideologisk kompass, samtidigt som han är van vid att hitta praktiska lösningar", kommenterade valberedningens ordförande Jan Andersson.

Men på twitter och andra lågsinta nätforum var det snart en mindre smickrande punkt i Murres CV som diskuterades mest. Nämligen att han vid två tillfällen har misshandlat personer som misshagat honom. En gång i samband med ett gruff under gymnasieåren, den andra gången på krogen när han var 22. Frågan som ställdes mer eller mindre uttalat var denna: Kan ett riksdagsparti ha en ordförande som har fällts för misshandel?

Det visade sig att Expressens Karin Olsson satt på svaret och det är: Ja. I en krönika berättade hon att Per Albin Hansson – mångårig partiledare för socialdemokraterna och statsminister bland annat under andra världskriget –  bötfälldes för ringa misshandel redan 1928. S-ledaren blev angripen och slagen i ansiktet av en fascist, varpå Hansson resolut sprang ikapp attentatsmannen och rappade till honom med sin käpp. Skillnaden mot Demiroks båda övergrepp var att dessa av allt att döma var oprovocerade.

Murre har nu varit på utfrågningsturné i riksmedia och bett om ursäkt för sitt våldsamma förflutna. Därmed ser han ut att bli den andre partiledaren för ett riksdagsparti i Sveriges historia som har en fällande misshandelsdom på sitt samvete, om och när han väljs till ordförande för Centern vid den extra partistämman den 2 februari.

Text:

Toppbild: TT