Om orden inte hjälper – plastikoperera dig

I framtiden måste politiker vara snygga. Kanske måste den som vill restaurera förtroendet med väljarna lämna den verbala arenan och kommunicera med det synliga?

För några år sen satt vi på en middag där man förväntades säga intelligenta saker. Nej, inte en sån middag… utan en sån middag där man förväntades säga BARA smarta saker.

Vi pratade om framtidens politiker, och döm om min förvåning när jag hör mig själv säga: I framtiden kommer alla politiker att vara snygga. Och precis medan stämningen sjönk vid bordet, riktigt kände jag: Jo, så är det.

Plötsligt pratade vi inte längre om framtidens politiker, men min underliggande tes var att när de flesta civila personer kan korrigera en sned näsa, då kommer den som vill ha politisk makt att vara TVUNGEN att korrigera näsan.

Sen hände det inte så mycket, och sen hände Eric Adams, ny borgmästare i New York. För sex år sen stod han på scen på Medgar Evers College i Brooklyn och sa till studenterna att de var lejon och att de skulle sträcka sig mot stjärnorna, sånt där som vuxna människor tycker att de kan säga till unga. Men så lade han till: När du spelar där de stora pojkarna och flickorna spelar, så ser folk allt du gör. Folk tittar på dig innan de tar dig på allvar. Och så: “Everything about you must say power.”

Det är samme man som förekom på annonstavlor med budskapet: Dra upp dina hängiga brallor – Vi är bättre än så här – Raise your pants, raise your image.

I Sverige har Novus konstaterat att medborgarna har blivit alltmer ointresserade av samhällsutvecklingen. Lågt förtroende för partiledarna, minskat förtroende för medierna, hög väljarrörlighet och minskad tilltro till att politiken kan lösa samhällsproblemen.

När väljarna tröttnat på politiker vars ord inte leder någon vart, eller leder fel, och på medier vars beskrivningar av verkligheten fortsätter att skeva så får tänkande vuxna en bild i huvudet. Det är bilden av den starke ledaren. Och det är då svenska politiker börjar tappa hoppet om väljarna. Önskar sig väljarna verkligen en ny Hitler?

Jag tror det är där vi är idag. Medborgare med skavsår i öronen, politiker med väljarförakt för ögonen.

Ingen kan påstå att det är en räkmacka att vara borgmästare i New York. Adams har varit polis i tjugotvå år men nu ska han styra en smältdegel där inget smälter, invånarna gick ut på gatorna och protesterade mot valresultatet (Trump) och sen stängde stan med coronan.

Under sin valkampanj fick han av en ung väljare veta att politiker brukar svika sina löften. Vad kan jag göra för att bevisa att du har fel? blev Adams svar. Pierca ditt öra om du vinner, sade killen. Nu har Adams ett piercat öra.

Om du inte kan styra upp verkligheten, om ord inte hjälper dig att vinna väljarnas förtroende så kan du i alla fall styra upp dig själv:

“Everything about you must say power.”

Adams är en politiker för Instagram-åldern. Lyckas han också få sina ungdomsväljare att dra upp brallorna och sluta visa rumpan, har han visat att tesen We are better than this, fungerar. Adams har lämnat den verbala arenan och kommunicerar med det synliga. Kanske är det strategin för den som vill restaurera förtroendet mellan väljare och valda.

Text:

Toppbild: Frank Franklin II/AP