Hitlers brev till hans far avslöjar en familjetradition

Text:

3 031 träffar på Adlibris, 2 786 på Akademibokhandeln, 4 219 på Bokus. Den som vill läsa om Adolf Hitler behöver inte vara rädd för att lida brist på böcker. Hitler själv har varit föremål för biografier i överflöd, och det har skrivits spaltmeter om personerna i hans innersta krets. Också om hans sekreterare, fotograf, och personliga dietist. En person som kan ha haft stort inflytande på nazistledaren har inte varit lika grundligt studerad – Alois Hitler.

Med hjälp av nyupptäckta källor har nu den österrikiske historikern Roman Sandgruber kunnat pussla ihop bilden av Hitlers pappa. I biografin Hitlers far: Hur sonen blev en diktator redovisar Sandgruber innehållet i 31 brev som Alois Hitler skickade när han ville köpa en bondgård i norra Österrike. Alois Hitler arbetade som tullinspektör, men närde en dröm om att försörja sig som bonde. Breven var okända tills en släkting till mottagaren lämnade över dem till Sandgruber.

I breven beskrivs familjesituationen i familjen Hitler, och det framkommer att pappa Alois var ytterst sträng mot lille Adolf. När hans halvbror Alois d.y. hamnade i fängelse gick uppfostran över till att ske med järnhand. Alois Hitler var politiskt intresserad – nationalist, men inte antisemit, enligt Sandgrubers efterforskningar. Historikern drar slutsatsen att Adolf Hitlers judehat uppstod under skolgången i Linz när sonen ville visa sig mer radikal än fadern.

Någon vegetarian ska Alois Hitler inte ha varit, till skillnad från sonen. Och han hade ett betydligt brokigare familjeliv. Alois Hitler var gift tre gånger, Adolf Hitler gifte sig bara en gång, en dag innan han begick  självmord.

På en punkt följde dock Adolf Hitler i sin fars fotspår. Alois Hitler såg sig som sin egen lyckas smed och tyckte sig veta bättre än alla andra. Enligt Sandgruber föraktade Alois Hitler auktoriteter och experter. Något sonen sedan också visade sig göra.

Text: