Säg som det är

Text:

En 21-årig man hade dömts för misshandel av sin flickvän till en månads fängelse, åklagaren överklagade. Jag var den enda åhöraren i rättssalen där saken som avhandlades är en mans oförmåga att hantera en kvinnas fria vilja att avsluta en relation. Det är en av hundratals liknande rättegångar som äger rum varje år.

Jag kommer att tänka på rättegången igen när jag ser sverigedemokraternas tidigare rättspolitiske talesman Kent Ekeroth beväpna sig med ett järnrör för att »försvara sig«. Och jag tänker på alla rättegångar om mäns våld mot kvinnor som genom åren har besökts av demonstrerande sverigedemokrater och som hårdbevakas av den främlingsfientliga sajten Avpixlat (som har mycket nära samarbete med just Ekeroth).

Den som läser Avpixlat får snabbt uppfattningen att det enda människor med invandrarbakgrund gör i Sverige är att begå brott, och att ingen vågar »säga som det är«. Detta trots att det finns medie-forskning som visar just på motsatsen – när ett invandrargäng misstänks för en gruppvåldtäkt bevakas rättegången på ett helt annat sätt av »gammelmedia« än om de misstänkta gärningsmännen är så kallade etniska svenskar. Jag har själv varit på många våldtäktsrättegångar genom åren som har befunnit sig i total medieskugga – ingen av dessa med misstänkta av annan etnisk bakgrund.

Som med den 21-årige mannen i Svea hovrätt som satt med blicken i bordet och nekade till att ha sparkat, spottat på och stampat på sin ex-flickvän. Som förklarade sin intatuerade jättelika svastika med att han var »ung och dum«, även om det inte kändes som att de epiteten har slutat ha bäring på honom.

Här fanns inga nationalistiska demonstranter på plats med flygblad med 21-åringens hemadress. Inte är det här ett fall som existerar i Kent Ekeroths eller Avpixlats världsbild. Män som inte kan bråka verbalt med kvinnor utan tar till knytnävarna eller kängorna hör ju andra kulturer till, inte sant?

Mycket har sagts efter Expressens avslöjande om sd-filmen, mestadels om rasismen och sexismen. Men låt oss inte glömma att sverigedemokraterna är ett parti som försöker rita om svenskarnas rättsmedvetande, och som har lyckats ganska bra de senaste decennierna. Jag har själv arbetat på SVT där den grundläggande principen var att inte berätta om gärningsmäns etniska bakgrund eftersom det inte har med saken att göra – om inte sverigedemokraterna hade stört rätte-gången med att demonstrera, skrika »apjävel« eller gå runt med flygblad i killarnas skola. Då kunde man ju berätta om det, och utifrån detta faktum börja prata om »mångtusenåriga kulturmönster«.

Som om inte den unga mannen med hakkors på bröstet som har slitit loss hår från huvudet på sin före detta flickvän också är ett resultat av mångtusenåriga nordiska kulturmönster.

Kent Ekeroth må vara petad och för evigt förverkad att tala om lag och ordning, men glöm inte vad Jimmie Åkesson sa när Ekeroth avslöjades med ett järnrör i handen. Att denna del av skandalfilmen inte handlade om rasism och att »inget i Ekeroths agerande går emot partiets ideologi«.

Låt oss inte glömma den formuleringen nästa gång sverigedemokraterna presenterar hemsnickrad statistik om invandrarnas brottslighet eller om kulturella förklaringar till mäns våld mot kvinnor.

Och den 21-årige mannen? Hovrätten skärpte domen till grov kvinno-fridskränkning och fem månaders fängelse.

Text: