Såhär borde partier avveckla sig själva

Ett parti måste ha en själ för att ha ett skäl. Eller är det i motsatt ordning? När jag växte upp besökte En rökfri generation Råssnässkolan i Motala. Lakoniskt suckade de inledningsvis; jag längtar efter den dagen då vi kan lägga ned vår verksamhet, då vi inte längre behövs.

I veckans nummer av Fokus beger sig Kristoffer Törnmalm ut för att hitta framtidens tillväxtmylla för socialdemokratin. Borde ett parti förlikas med sin framgångsfaktor och slå fast sina mål och när de uppnåtts helt sonika avveckla sig själv? I texten resonerar Katalys vd Daniel Suhonen om en socialdemokrati som tagit arbetsklassen för givet. Från sitt kommunchefsrum i Uppvidinge siar ex-ministern Lars Engqvist om att Socialdemokraterna riskerar att bli ett parti som alla andra. Att nästa våning ligger på 15%.

Själ eller skäl?

Själ och skäl?

Stefan Löfven har stora utmaningar att formulera sitt partis existensberättigande inför höstens riksdagsval.

Den verklighet där politiker och väljare ska mötas skiftar kraftigt. På en middag för en tid sedan suktade en partipolitiskt obunden vän efter en Macron.

Det låter liksom så enkelt för oss i Sverige att bara nämna Macron och därmed få ett paket av önskningar uppfyllda; idé, framgång, ungdom och ett spännande äktenskap.

På sidorna 14 – 17 tecknar Nina van den Brink Emmanuel Macrons första år vid makten.

Ett exempel på hur ett politiskt etablissemang fått stå tillbaka för någon som formulerade sina skäl på ett helt nytt sätt.

Du undrar var Johan Hakelius text är? Den som sedan ett par år återfunnits på den här platsen. Den här veckan befinner sig Johan Hakelius på Fokus läsarresa i England. Med start nästa vecka hittar du vår politiske chefredaktör på sidan 12. Signerat (den här veckan av Margret Atladottir) kommer samtidigt flyttas till en sida före kulturen. I min kombinerade roll som chefredaktör och vd för Fokus vill jag hälsa dig välkommen till veckans nummer. Jag hoppas att du kommer hitta den blandning av politik, kultur, näringsliv och vetenskap som vi varje vecka vill leverera.

Fokus försöker vara ett kapitel över morgontidningarna. Vi strävar efter att ge en mer komplett bild av aktuella händelser, bortom de snabba svepen på nyhetssajterna.

Det är vårt löfte till dig som läsare.

Våra skäl som själ.

Vad tycker du?

Text: Claes de Faire