Ständigt denne Wahlroos

Text:

Vi svenskar hade knappt hunnit hämta oss från beskedet att Nordea flyttar till Finland innan Björn »Nalle« Wahlroos slog till igen. Två gånger dessutom. Förra veckan köpte finanskoncernen Sampo knappt 20 procent av aktierna i den danska nätmäklaren Saxo Bank. Och veckan före investerade Sampo i en riskkapitalfond som köpte det danska betaltjänstbolaget Nets.

Sampo är, som många säkert känner till, också huvudägare i Nordea. Och nämnde Wahlroos är ordförande i båda. Man kunde kanske tro att denna hyperaktivitet beror på välfyllda kassakistor och ett gränslöst – i dubbel bemärkelse – självförtroende hos den färgstarke finländaren.

Men det vore nog en övertolkning. För i likhet med sina nordiska storbankskollegor pressas Nordea från flera håll.

Det handlar om nya regleringar, teknisk utveckling samt en kombination av båda. Bland annat ger ett nytt EU-direktiv ­externa aktörer möjlighet att åka snålskjuts på bankernas befintliga, och mycket kostsamma, it-infrastruktur. Det kan gynna nystartade aktörer på bank- och lånemarknaden som Tink, Bofink, Spira, Kreddy och Trustly. Och missgynna gammelbankerna.

Att »äga sin kund« är A och O i nästan alla verksamheter, men bankerna riskerar att någon annan tar över kundkontakten i framtiden. Faran är att bankerna blir under­leverantörer till aktörer som erbjuder en bättre kundupplevelse.

Ett exempel är de nätmäklare som började omkring millennieskiftet med att erbjuda privatpersoner billig aktiehandel. I dag är aktörer som Avanza och Nordnet betydande aktörer på sparmarknaden med ett produktutbud som tidigare nästan bara fanns tillgängligt hos storbankerna.

Hittills har svenska storbanker varit måttligt framångsrika med att skapa lockande digitala tjänster. Enligt Amazons mätverktyg Alexa stannade snittbesökaren fyra minuter på Swedbank.se, men elva minuter hos Avanza.se. Swedbank är för övrigt den enda av storbankerna som har en hemsida som ens kommer upp som en av Sveriges 50 mest besökta sajter, enligt Alexa.

Sett i det ljuset blir Sampos och Björn Wahlroos ambitioner med de senaste förvärven lättare att förstå. De lär fortsätta på den inslagna vägen och när Nordea har klarat av flyttstöket är det inte osannolikt att även banken börjar göra förvärv för att behålla kunderna på framtidens bankmarknad.

En möjlighet är till exempel att Nordea förvärvar just nyss nämnda Avanza. Visserligen skulle det kosta drygt 10 miljarder kronor, men det är ungefär vad banken räknar med att spara genom att flytta huvudkontoret till EMU-landet Finland. Dessutom tjänar storbankerna så bra för närvarande att pengar, som det brukar heta, inte är något problem.

Att storbankerna kommer att köpa upp nätbaserade entreprenörsföretag med goda affärsidéer de närmaste åren är en lågoddsare.

Huruvida just Nordea lägger vantarna på just Avanza vet vi förstås inte än. ­Firman har hur som helst varit föremål för uppköps- och fusionsdiskussioner förr. Ett samgående med Nordnet var nära för några år sedan. En annan affär som diskuterats historiskt är en sammanslagning mellan Saxo Bank, Avanza och försäkringsmäklaren Söderberg & Partners. Så varför inte lägga in Avanza i Sampo-koncernen tillsammans med Saxo och Nordea i stället? Björn Walhroos verkar ju vara på hugget.

Text: