Sverige från sin fulaste sida

Vad vill Sverige skryta med under sitt ordförandeskap i EU? Inte är det konferenslokalen på Arlandastad i alla fall.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Någon som missade när Ulf Kristersson, Ebba Busch och övriga regeringen välkomnade EU:s toppgarnityr till Kiruna i januari? Nähä, inte det. Vad färre känner till är möjligen att Sverige under sitt halvår som ordförandeland står värd för över hundra EU-möten, om än på betydligt lägre nivå. Och då menar vi inte deltagarnas befattning eller lönegrad – flera är ministrar – utan den outsägligt torftiga miljö där mötena äger rum. 

Alla sammanträden är förlagda till Scandinavian Quality Hotel XPO i det som fastighetsutvecklarna kallar Arlandastad. Dit tar sig de tillresta besökarna genom några minuters promenad från flygterminalen. Den går intill motorvägar, över parkeringar och under viadukter till en oansenlig busstation, någon skulle säga hållplats. Där hämtar en gratis minibuss. Alternativet är en taxifärd på sex minuter för 695 kronor, fast pris. 

Vad som enligt devisen är "Nordens närmaste mötesplats" framträder så bakom 27 smutsiga flaggstänger samt rader av betongsuggor, ägnade att garantera potentaternas säkerhet, förmodar man.  

Mötesplatsens in- och utsida påminner i allt väsentligt om själva Arlanda – eller vilken modern storflygplats som helst – med undantaget att konferenslokalerna är fönsterlösa. Någon har försökt mysa till den med hjälp av stora, mörkblå tygsjok.  Utan att lyckas.

Vad vill då regeringen – formellt värd för "högnivåmötena" – sända för budskap till de tiotusentals utländska besökare som väntas till Arlandastad och Quality Hotel XPO under våren? Kan det handla om en brutal men samtidigt sann, djärv och lite ironisk uppvisning av det bästa som Sverige kan erbjuda i form av modern stadsplanering och arkitektur?

***

Text:

Toppbild: TT