The Wahlgrens

Familjen som vi älskar och hatar att aldrig lämna bakom oss.

Scenen är oförglömlig. Den tuffe raggaren plockar in den tufft tuggummituggande men oskyldigt väna Bibban, spelad av Christina Schollin, i baksätet på sin jänkare. Hon hamnar bredvid Lasse. I framsätet sitter polarna. Det hindrar inte henne och den unge mannen, det här har de sett fram emot. Nu ska de leka knäleken. Den scenen ensam gör Olle Hellboms film »Raggare!« från 1959 till en kultklassiker. Det finns inget så skoningslöst avslöjande som filmer som en gång fick ungdomar att vallfärda till biografen eller sätta vhs, dvd, eller Netflix på loop. Gapet mellan generationer lämnas vidöppet för alla att beskåda.

Själv fick jag känna av detta när jag ville dela en av mina tonårs starkaste upplevelser av ungdomligt trots, »Ebba the Movie«, med min bonusdotter. Hon behövde inte ens säga något. Jag såg det själv. Joakim Thåström pratade långsamt, skrapade med foten, lät som ett blygt barn. Han var helt enkelt inte det minsta tuff. Men det värsta var att den släpiga stockholmskan, med ett »va  …« efter avslutad mening, förde tankarna till Mona Sahlin. Den som inte redan sett sossepolitikern prekarriären sitta i sandlådan och vakta barn och prata om de dumma »politikerna, va«, när SVT är ute och träffar vanligt folk på stan, kastar sig rimligen ut på Youtube.

»Raggare!« berättar också en annan historia. Den om familjen Wahlgren. Vid 21 års ålder handplockades Christina Schollin till huvudrollen i tidens stora ungdomsfilm, efter att ha debuterat tre år tidigare i en biroll i filmen »Swing it, fröken« (1956), med Alice Babs i huvudrollen. Handplockades gjorde också skådespelarsonen Hans Wahlgren, hennes blivande make och far till fyra Wahlgrenbarn: Peter, Pernilla, Niclas och Linus. Familjehistoria skapas framför ögonen på filmpubliken. Sedan dess är familjen Wahlgren en stafettpinne för generationer av svenskar att se, höra, följa, tycka och tro om.

När svenskarna byter plattform följer familjen efter: mormor Christina Schollin, mamma Pernilla Wahlgren och den yngsta generationens Bianca Wahlgren Ingrosso och Benjamin Ingrosso bloggar och instagrammar dagligdags. Och hela familjen – främst Pernilla och Bianca – går sedan 2016 att följa live i »Wahlgrens värld« på Kanal 5.

Text: Nina van den Brink

Toppbild: Henrik Montgomery/TT