Gränskränkningen mot Norge

En svensk forskningsraket råkade hamna lite fel.

Text:

Relationen mellan brödrafolken fick sig en törn förra veckan sedan en nio meter lång och flera ton tung svensk raket slagit ner i Norge. Raketen avfyrades från rymdbasen Esrange i närheten av Kiruna och för att utföra experiment i tyngdlöshet på 25 mils höjd, enligt Rymdbolaget som driver Esrange. 

Men något gick galet, rymdfarkosten kom ur kurs och den slog ned i ett obebott område i kommunen Målsev cirka 2 mil in på den norska sidan av gränsen. Det var mer än fyra mil från den planerade landningsplatsen i Sverige.  

I Norge ser man allvarligt på incidenten.  

– Ett nedslag av en sådan raket är en väldigt allvarlig händelse som kan medföra stor skada. När en gränskränkning sker är det avgörande att de ansvariga omedelbart informerar relevanta norska myndigheter genom de rätta kanalerna, sade Ragnhild Haland Simenstad på norska UD:s pressavdelning till nyhetsbyrån NTB. 

– Vi känner inte till bakgrunden till vad som har skett och inte heller om det har uppstått skador i omgivningen. Vi noterar dock att det ansvariga bolaget i ett pressmeddelande nämner att arbetet med att bärga vrakgods är i gång, sade Haland Simenstad och påpekade att sådan bärgning på norskt territorium kräver förhandstillstånd från norska myndigheter. 

Den felaktiga flygbanans tekniska orsaker ska utredas. Esranges landningsområde på cirka 5 200 kvadratkilometer är ungefär dubbelt så stort som landet Luxemburg. 

***

Text: