En Troellsk sommar

Jan Troell firas, bland annat med Tom Alandhs nyproducerade dokumentär Ett par dagar i november med Jan Troell.

Text: Charlotta E. Lindell

Bild: Charlotte E. Lindell

Jan Troell firas i sommar, bland annat med Tom Alandhs nyproducerade dokumentär Ett par dagar i november med Jan Troell, som sänds på hans födelsedag, 23 juli.  

Större än Widerberg och större än Bergman. Jan Troells Här har du ditt liv är den bästa film som någonsin har gjorts i Sverige.« Så beskrev Tom Alandh den blivande 90-åringen inför en pressvisning av dokumentären. 

Flera av Troells filmer kommer också att visas i SVT. En av dem är Bang! från 1977, nu i en av regissören själv omredigerad form. Den nominerades till Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1977 och Håkan Serner, som spelar huvudrollen, belönades med en Guldbagge.  

Biopremiär för Bang! – Director’s Cut sker i Smygehamn 31 juli.  

Det var emellertid nära att det inte blev någon Bang! alls. Filmen som är baserad på Sven Christer Swahns bok Orgeladjunkten tilltalade inte Harry Schein, dåvarande vd på Svenska Filminstitutet. Han ville inte finansiera den. Då ryckte Ingemar Bergman in och såg till att Filminstitutet beviljade pengar.

– Bang! delade folk i två läger – de som förstod och uppskattade den och de som tyckte den var fullkomligt obegriplig, säger Jan Troell när jag besöker honom hemma i huset som ligger på yttersta kanten av södra Skåne, där landskapet övergår till hav. Vi sitter i trädgården vid ett bord där han de senaste par åren har filmat småkryp. Sessionerna har resulterat i kortfilmer. 

Efter visningen i Cannes sa Harry Schein: »Kunde du inte ha lämnat någon vägvisare?«  Han begrep inte vad den handlade om. 

Jan Troell höll inte med Schein. Men så såg han om Bang! häromåret och tyckte själv att den inte var lätt att förstå: 

– Den var snårig. Det är inte lätt att hålla isär de två parallella historierna. 

Hur har du löst det för att göra den mer
lättillgänglig? 

– Jag har lagt in texter som i gamla stumfilmer för att man lättare ska kunna följa med. Tillagt är också nyskriven musik av Matti Bye.  

Filmen handlar om att vara konstnär och mycket är Jan Troells egna tankar och upplevelser. 

– Vill du se den nya Bang!, frågar Jan Troell mig i samma sekund som det hörs en kraftig smäll – BANG! –  i luften som får oss båda att rycka till häftigt. Omedelbart sätter den kreativa Troell-hjärnan i gång. 

– Det var en ondskefull smäll, inte åska eller någon sprängning från ett vägbygge, säger Jan Troell som visar sig vara inne på ett mer realistiskt spår än vi först trodde. 

 Dagen efter står det i tidningen att det förmodligen var danska stridsplan som hade hörts längs med Sveriges sydkust. De hade skickats upp för att ta hand om ett oidentifierat flygplan som hade siktats i danskt territorium.   

En story som mycket väl kan dyka upp i något kommande projekt av Jan Troell.

Troellfilmer i tv-rutan

Filmen Bang! finns på SVT Play från den 18 juli och sänds i SVT1 23 juli. Håkan Serner gestaltar den tvärflöjtspelande läraren som drömmer om att komponera sin Livssymfoni. I övriga roller syns skådespelare som Eva von Hanno, Ulf Palme och Yvonne Lombard. 

I sommar visar SVT även bland annat Sagolandet, Ingenjör Andrées luftfärd och Uppehåll i myrlandet. Den sistnämnda med Max von Sydow i huvud--rollen. 

Trelleborg blir Troelleborg

Den stora retrospektiva utställningen Jan Troell på Trelleborgs Museum har återöppnat efter pandemin.  Den pågår fram till augusti 2022.  
Utomhusvisningarna av bland annat Jan Troells Bang! (31 juli) och Maria Larssons Eviga ögonblick (1 aug) i Smygehamn sker i regi av Trelleborgs Museum. Fler arrangemang är planerade. 

Text: Charlotta E. Lindell

Bild: Charlotte E. Lindell