Fokus välkomnar ny krönikör

Text:

Bild: Privat

– Jag är en bokkuf, litteraturkritiker och en varm anhängare av eskapism i alla dess former.

Vad har du gjort tidigare?

– För de flesta läsare är jag nog mest känd från min spalt »Fråga bibliotekarien« i Dagens Nyheter. Men jag har även medverkat i ett antal utskällda inslag i tv-programmet Babel och så har jag förstås mitt vanliga arbete på Kulturhusets specialbibliotek för skönlitteratur i Stockholm.

Vad kommer du att skriva om?

– Allt! Fast nu när jag tänker efter: absolut inte politik. Dels finns det så många andra som behärskar den sfären bättre, dels är jag så utled på det genompolitiserade offentliga samtalet. Att öppna en kultursida i dag är som att stiga in i en plenisal en grå måndagsmorgon i november. Det gör mig frustrerad.

Vad har en bibliotekarie att säga om världen utanför?

– Ganska mycket. Att jobba på bibliotek är ju att befinna sig mitt i samhällsmeten. Men jag är nog mest intresserad av världen innanför, det vill säga de galenskaper vi alla går och ruvar på under våra pannben.

Vad kan läsarna förvänta sig från dina texter?

– Underhållning, hoppas jag. Säkert en och annan unken pust av bildning från litteraturhistoriens gömda arkiv. Och förhoppningsvis väldigt få söndertröskade åsiktsklichéer. Mina vänner brukar kalla mig »klichépolis«.

Läs Jennys Lindhs senaste krönika för Fokus här.