Portionsförpackad litteratur

Text:

Blogg

Ljudboksförlagen som Storytel, Bonnier Bookery, men även ett kommersialiserat »pappers«-förlag som Harper Collins Nordic, driver mot att litteraturen ska vara enklare, kortare, bredare. Portionsförpackad. Med kapitel som är lika långa. Det vill säga korta. Boken ska också vara kort. En reader´s digest i örat.

Harper Collins Nordic etablerades i Stockholm av det amerikanska moderbolaget i uttalat syfte att hitta nya författare av bästsäljande nordisk krim och feelgood.

Utan blommigt språk, utan onödiga utvikningar.

Som folk vill ha det.

Författaren Jacqueline Woodson är årets Almapristagare, det vill säga den som tar emot det finaste tänkbara priset för barn- och ungdomsböcker, i Astrid Lindgrens namn. Därför är hon i Göteborg under bokmässan, och i samband med en middag i Brombergs förlags regi berättar hon om hur idén till hennes prisade bok, »brun flicka drömmer«, blev till.

- Det fanns inga böcker för bruna barn som hon kunde identifiera sig med när hon var liten.

- Säkert hade vita barn samma problem, att de inte hade tillgång till några berättelser om bruna barn.

- Hon gillar poesi.

Man skulle kunna säga att det är rätt specifikt. Det är också krångligt, långt, och till synes smalt. Jacqueline Woodsons självbiografiska bok på vers om en brun flickas uppväxt för åldersgruppen 12-15 år blev en prisad bästsäljare.

Vem kunde ha trott det?

Man skulle också kunna säga att Scandinavia Noir är rätt specifikt. Den amerikanska förlagsledningen skulle nog aldrig i världen ha trott att det var vad världens läsare ville ha, förrän de, läsarna, började köpa det.

Tur då att någon här redan hade gett ut det.