Tom Alandh återvänder till sina älskade dokumentärer i julkalender för vuxna

Text: Kurt Mälarstedt

Bild: Pressbild

Tom Alandh har gjort över 100 dokumentärfilmer som rört, berört och roat tv-tittare i över 30 år. Nu har han tillsammans med sin klippare Heleen Rebel och fotograf Kalle Segerbäck återvänt till 24 av dem för att ta reda på vad som hände sedan. Resultatet är 24 femminuters långa program som sänds som en julkalender för vuxna i SVT under den vitsiga titeln »TOMtens minnesluckor«.

Det visar sig förstås att det som hände sedan ofta är rörande, berörande, roligt – och i några fall tragiskt.

Till det mest berörande hör en scen i uppföljningen till det program som Alandh gjorde 2013 om Balder, en mötesplats i Vasastan i Stockholm för vuxna med psykisk ohälsa. En skygg huvudperson i detta program heter Lars. Alla sa att han var en duktig pianist, men han vågade aldrig spela inför filmkameran, och han tittade hela tiden ner i golvet.

Men när filmteamet återvände till Balder tre år senare, satte sig Lars självmant vid pianot och spelade – och sedan tittade han länge Tom Alandh i ögonen.

Heleen Rebel minns något som Lars sa sedan han hade sett filmen om sig själv och de andra människorna på Balder för tre år sedan. Han tyckte om filmen.

»Det är aldrig någon som har sett mig förut«.

Just där finns nog en stor del av förklaringen till att Tom Alandhs dokumentärfilmer är så berörande, så omtyckta. Han ser människor, och han kan berätta om dem som få andra. Han ser inte bara dem som sällan blir sedda, som denne Lars, och Ingmar Bergmans hushållerska, och den hemlösa Pia Sjögren. Han ser också något mer i dem som ofta blir mycket sedda, som Monica Zetterlund, Nacka Skoglund, Tord Grip, Leif Silbersky, Owe Thörnqvist.

Alla dessa och många fler får vi träffa igen i Tom Alandhs julkalender. Först ut är »Kronofogden« den 1 december. Den 13 december, på själva Luciadagen, är huvudpersonen än en gång Martina Schaub, som har Downs syndrom och som Alandh följt i sju filmer alltsedan 1974, då hon var fem år gammal.

Och minnesluckan på julafton handlar förstås om Nacka Skoglund, som dog när han var bara 45 år gammal men som denna dag, den 24 december 2019, skulle ha fyllt 90.

Dokumentärfilmerna bakom varje minneslucka kommer löpande att läggas ut på SVT play.

Nästa år kommer minst två nya dokumentärfilmer av Alandh-Rebel-Segerbäck. En om Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, som nu är ambassadör på Island. Och en om Mörtfors i Småland, där Tom Alandh tillbringade några somrar på 1950-talet, och där det en gång fanns en träskulptur föreställande Tarzan, som hans far Hardy Alandh sägs ha stått modell för. <

Kurt Mälarstedt

Finns på SVT play från 1 december.