Döda valrossar orsakar klimatbråk

Text: Nina van den Brink

Bild: Joel C Ryan/AP/TT

Kulturbloggen | När isen smälter i Arktis minskar utrymmet för valrossar att hitta platser att vila på under sommarhalvåret. De samlas därför allt oftare på stränder och klippor, som snabbt blir överfulla. Netflix dokumentärserie »Our planet« fångade en sådan massansamling av 100 000 valrossar från hösten 2017 och inför kamerorna utspelade sig en tragedi.

Valrossar är vana vid knölig is, isberg och isflak. När de inte kommer framåt längre för att något är i vägen så häver de sina ett ton tunga kroppar upp på hindret. Stranden i norra Ryssland råkade vara full av klippor och en stor mängd valrossar hamnade i trängseln uppe på klipporna. Därifrån föll de, en efter en, ner för den stupande kanten och krossade både sig själva och valrossarna nedanför mot hård sten. Totalt 250 stycken dog på det viset.

Som symbolik för hur mänskligheten tumlar mot sin egen undergång genom att rubba klimatet är bilderna kraftfullt ödesmättade. Men valrossarnas tragedi är naturligtvis inget spel för gallerierna. Det är ett faktum, i den polartrakt som allra hårdast, och allra först, drabbas av klimatförändringarna.

»Our Planet« är den vackraste och sorgligaste påminnelsen om hur det fossildrivna Titanic vi alla så sorglöst festar på stävar med full insikt mot sitt isberg. En bakvänd ark som tar valrossarna, tigrarna, pingvinerna, späckhuggarna och albatrosserna med sig.

Nej, alla har förstås inte insikt. Valrosscenerna i »Our Planets« andra avsnitt har fått klimatskeptiker att gå igång på Youtube och anklaga Netflix, David Attenborough och det övriga teamet för att ljuga om valrossarna. Tidigare händelser där valrossar störtar utför klippor dras fram som bevis för att detta skulle vara något normalt, till exempel finns rapporter från mitten av 1990-talet om hur dussintals valrossar störtat ner för klippor i sydvästra Alaska. Andra drar fram ryska tidningsartiklar som visar att valrossarna i själva verket skrämdes att rusa över klippkanten under en isbjörnsattack.

Om du inte har rätt, förvirra med irrelevanta fakta. Klassiska rökridåer.

Frågan om varför valrossarna kravlar över kanten på ett stup hör ju inte alls till saken när det gäller klimatfrågan. Valrossar ska uppenbart inte befinna sig på klippor. När de gör det så ökar risken att de dör av fallskador, vare sig fallen beror på isbjörnsattacker, dålig syn, slumpen eller ett flygplan som skrämmer dem. Att de i enorma ansamlingar trots detta befinner sig i dessa onaturliga miljöer beror på att de får allt svårare att hitta is att vila på. Tidskriften Live Science citerar en rapport från US Fish and Wildlife Service från maj 2017 som indikerar att allt fler valrossar under längre perioder söker sig upp på stränder och klippor.

Det finns ingen anledning att tro att valrossarna kastar sig ned för klippor för att sprida klimatpanik hos världens mänsklighet. De kastar sig utför stup uteslutande för att de befinner sig uppe på ett stup och inte förstår faran med detta. De kastar sig över en kant för att det är vad de naturligt brukar göra. När de stöter på hinder i form av isklumpar och (mindre) isberg så hivar de sina tunga kroppar upp på och över dem, och med samma självklarhet kastar de sig ut i vattnet nedanför.