Berest, beläst, belevat

Text:

Rent hypotetiskt. Det kan finnas människor som vill lära sig att skriva som en Camilla Läckberg. Eller så har de andra preferenser. Oavsett vilket så är studieförbundens skrivarkurser fulltecknade. Och med dem föds lusten efter mer och bättre skrivande, efter djupare insikter.

Så när inte kvällskursen räcker till tar skrivarresan vid. Eller författarretreat som en del arrangörer också paketerar och säljer dem som. Det handlar om att »släppa loss ditt skrivande«, om »skriv- och flödesövningar samt kreativitetshöjande aktiviteter på kvällarna«, om »yoga som hjälper dig att hitta dina berättelser och din inre röst«, om »lusten och rädslan att skapa«.

Platserna kan vara en slottsruin i Toscana, en herrgård i Sörmland, en bergsby på Mallorca, en pub nära Paddington eller ett kloster i Jerusalem. Kursdeltagarna skiftar och har olika bakgrund.

– Allt från dödsmetallgitarristen till professorn, som Jorun Modén, författare och ledare för skrivkurser, uttrycker det. Enligt Modén vill de som åker på dessa resor förena nytta med nöje: berättarknep på förmiddagen byts ut mot vingårdsbesök efter lunch.

En semester alltså långt från lata dagar på stranden utan i stället en ledighet proppad med innehåll. Huvudsaken är att man kommer bort och iväg och får göra en fullödig satsning på skrivandet. Kanske, kanske väntar ett bokkontrakt, ett genombrott?

– Deltagarna brukar ha lite olika förhoppningar beroende på ambitionsnivå, säger Jorun Modén och fortsätter:

– Det behövs en särskild drivkraft och passion för att bli publicerad författare, och det är fler som föreställer sig att de kan bli det än som faktiskt lyckas hela vägen. Man kan lära sig att skapa skrivrutiner men de som blir författare brinner starkare för själva skrivandet än för drömmen om att bli utgivna.

Men kan verkligen alla bli författare?

– Bland dem som åker brukar det finnas både deltagare som vill utforska sin skrivglädje och de som har målet att bli författare. Det är enkelt att skriva en bok innan man har försökt på allvar.

För en vecka som författare in spe får man räkna med en insats på 10 000 kronor plus resa till platser runt Medelhavet. För en fyrdagarsresa till London, cirka hälften.

 

Fakta | Tre skrivresor

1. Skrivkurs i Podere i Moricci i Italien där Jan Sigurd, författare, låtskrivare (skrev bland annat Monica Zetterlunds sista skiva) och skrivarlärare leder övningarna.

2. Skrivarretreat i byn La Chapelle-Moulière i franska Loiredalen för de lite mer erfarna.

3. Bo på kloster i Ein Karem, Jerusalem, där författaren och journalisten Anita Goldman tar utgångspunkt i de bibliska berättelserna.