Den nya ljuspunkten

Text:

Bild: Ida Jansson

I framtiden ska reflexer varken förknippas med trafikpoliser eller dagisbarn. I alla fall inte om modeindustrin får välja. Att lysa i mörkret, eller kanske snarare i trafiken, är en trend som flera klädföretag hakat på.

Det började med att sportmärkena tillverkade plagg i reflekterande material. Inledningsvis handlade det mest om västar i neonfärger, men numera gör de hela kollektioner med moderiktiga kläder, skor och väskor.

Egentligen är det inget nytt. Redan under de första åren på 2000-talet lanserade Alexander McQueen flera spektakulära kollektioner som innehöll plagg med reflexer. Alltifrån tröjor till haute-couture klänningar. Men det har dröjt ända till nu innan materialen fått vidare spridning. Helmut Lang har tagit fram reflekterande byxor, australiensaren Dion Lee har ritat klänningar och tröjor, för att nämna några exempel.

I Sverige lanserar jeansdesignern och Cheap Monday-grundaren Örjan Andersson i höst en hel reflexkollektion, där reflekterande bombarjackor och byxor med reflexer som revär ingår. Kläderna är visserligen en del av en pr-kampanj från försäkringsbolaget If, men visar ändå på något som är ett tecken i tiden.

– Jag gick igång direkt på själva konceptet – en klädkollektion som kan rädda liv, säger han.

Det är det uppenbarligen fler som lockas av. Företag som Lflect har som idé att arbeta med material som syns i mörkret och har tagit fram kollektioner som inkluderar shorts, mössor och halsdukar.

För den som föredrar att ha på sig sina vanliga kläder finns numera också reflexsprayer. De ger kläderna ett ytskikt, som gör att de syns när de får ljus på sig och funkar på alla material utom mocka. Den som riktigt vill skoja till det kan följa spraytillverkarens festliga råd: använd reflexspray i håret och låt dig fotograferas i mörkret. Det blir kvällen bästa partytrick.

Fakta | Andra sätt att lysa upp i vintermörket

1. Självlysande snapsglas. Partyglas som lyser i tolv timmar.

2. Led-pall. Kan användas som både sittpall eller soffbord. Finns i 16 olika färger.

3. Sun Jar. En solburk som stänger solljuset inne. Så kan man se solen även på natten.