Dumt är det nya smarta

Text:

De kan te sig märkliga nu för tiden. De går att ringa, skicka sms och ta halvdana bilder med, men inte mycket mer. Alan Jacobs skriver i tidningen The Atlantic om hur han en dag för ett halvår sedan helt plötsligt lade bort sin iphone och letade fram sin gamla osmarta mobil från runt år 2005.

Anledningen till bytet var att han kände sig förföljd av sociala medier som hela tiden kom med ny information som var svår att undvika. Tyvärr visade sig den gamla mobilen vara död så det blev till att köpa en ny mobil, men med bara två funktioner. Det enda den nya mobilen, Punkt MP 01 som kom ut för ett halvår sedan, kan göra är att ringa och skicka sms. Han kände sig direkt mindre stressad och hade lättare att fokusera på saker utan det eviga flödet i fickan.

Psykologiprofessor Larry Rosen är inne på samma spår i en artikel i Huffington Post. Han kallar mångas relationer till sina smartphones för en besatthet. Enligt honom använder de inte mobilerna för att det roar dem utan för att de blir stressade och ängsliga utan dem. Varken han eller tillverkaren av den nygamla Punkt MP 01 säger dock att det är nödvändigt att helt avstå från dagens nyare modeller.

De som inte stirrar ner i sin smartphone på bussen är ofta lätträknade. Larry Rosen hoppas att den stora besattheten bara är tillfällig och att vårt beroende minskar med tiden. Kanske är det vad som håller på att hända. Fler och fler har börjat att avstå från de senaste mobilernas nöjen och i stället skaffa något enklare. Dumma telefoner ses som ett allt smartare beslut. Både att plocka fram eller köpa gamla mobiler och att köpa nya mobiler med få funktioner blir allt populärare.

Sedan finns det ju saker som vi alla är eniga om var bättre förr, även de av oss som inte känner någon större stress av Facebooks och Twitters konstanta pockande på uppmärksamheten. Det var trots allt ganska härligt att bara behöva ladda mobilen någon gång i månaden, och att kunna tappa den från hög höjd eller slänga in den hårt i en tegelvägg utan att den skadades.

Tre andra områden där gammalt kommit på nytt

Kassettband med allt från Green Day till Metallica har tagit sig hela vägen till trendiga modebutiker i Las Vegas.

Kodak lanserade en uppdaterad variant av super 8-kameran vid teknikmässan CES i början av året.

Casio-klockor som kom ut i början av 90-talet är populära igen. Precis som mobilerna har de få funktioner, tål smällar och har ett batteri som räcker länge.