En sovsäck att leva i

Text: Hilda Ärlemyr

Bild: Wenn

Att klä sig efter väder har fått en helt ny innebörd. Det handlar inte längre om att hålla sig varm, utan om att inte plötsligt stå naken. Klänningen »Say goodbye« är ett virrvarr av långa sköra trådar som skulle kunna misstas för strimlade kassettband, men framför allt erbjuder den en glimt av framtiden. Inte för att den visar ovanligt mycket hud, utan för att den löses upp i vatten och därför kan försätta bäraren i en besvärlig situation när det regnar.

Den ovanliga klänningen är tillverkad av en enzymbaserad textil och bryts ned i vatten. Den är framtagen av modeprofessorerna Helen Storey och Tony Ryan och dinglar just nu över en skål vatten på utställningen »Utopian Bodies« på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Betydligt vanligare än upplösning är förstås återvinning. Filippa K erbjuder kunden att lämna in plagg för hållbart återanvändande och H&M framhäver sin conscious-serie. Falskspel hävdar vissa, ett steg i rätt riktning menar andra. Frågan är förstås om det är hållbart att konsumera nya plagg överhuvudtaget. Därför finns nu en mycket speciell balklänning som leker med tanken att vi inte ska behöva återvinna våra kläder alls – i stället ska vi återanvända samma plagg varje dag. Balklänningen är misstänkt lik en sliten blå sovsäck som fått nytt liv av en mellanstadieklass på syslöjden. Men då har man inte lagt märke till de 14 inbyggda vibrerande luftfickorna som ändrar form efter väder. Klänningen är tillverkad av kanadensiska Valerie Lamontagne och samlar in data om temperatur, UV- och solstrålning, vindhastighet, luftfuktighet och regn. Enchipsdatorer i klänningen vidarebefordrar sedan informationen till interna kretskort som gör att form och färg anpassas efter rådande väderförhållanden. Med den behöver ingen längre tänka på att införskaffa nya vinterjackor, det är bara att dra på sig samma klänning som i somras.

Fakta | Tre material som kan återvinnas:

1. Bomull. Genom en svensk teknik har man för första gången någonsin lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg.

2. Polyester. Syntetfiber tillverkas av den icke-förnybara resursen olja. Kan bli träningskläder.

3. Lyocell. Går under namnet Tencel i handeln, tillverkas av cellulosa och är 100 procent nedbrytbart.