Från Hitler till hipster

Text:

Bild: Ebba Bonde

När Adolf Hitler utsågs till rikskansler 1933 emigrerade författaren Thomas Manns storebror Heinrich (också han författare) med minimalt bagage – ett paraply – till Frankrike, och senare USA.

Omständigheterna var ju speciella. Annars reste borgerligheten vid den här tiden ofta med åtskilliga och skrymmande väskor, försedda med monogram, som krävde sin besättning av bärare. Det hade förstås att göra med att man var borta under längre perioder, det ordnades inga helgresor till New York och Paris i början av 1900-talet.

Sedan dess har västvärldens befolkning blivit globetrotters, och smart packning en konstart i sig. Billigare flyg har skapat en ny sorts resenärer. Res långt och ofta, men lätt, billigare och mer flexibelt. Fokusera på upplevelsen, låt dig inte hindras av bagage.

Möjligen har den lätta trenden påverkats av faktorer som lågprisflyget Ryan Airs stränga bagageregler. Grundpriset för en biljett är lågt, men det kostar 550 kronor att checka in en resväska på 15 kilo i högsäsong. Om man försöker smita igenom med den och åker fast blir det 1 320 kronor.

Den senaste veckan har bloggaren och förespråkaren för minimalism, Andrew Hyde, fått stor uppmärksamhet, bland annat i ABC Radio News. Han kallar sig »vagabond-minimalist«, och beskriver ­minimalismen som en passion som går ut på att få ut mer av livet genom att äga mind­re, därför att det tar kraft och känslomässiga resurser att förvalta prylar.

Han menar att när man väl vant sig vid att ha ett mycket litet antal ägodelar blir det helt övermäktigt att hantera en större mängd, motsvarande den som de flesta i västvärlden har.

Samtidigt blir det förstås mer pengar över till resor om man inte konsumerar så mycket. Andrew uppger på sin blogg att han just nu äger totalt 39 saker, men han är inte fascistoid i sin tolkning av hur antalet prylar ska räknas. Han har 15 grejer som han bär med sig när han reser, se listan ovan. Där räknas telefon och hörlurar som en pryl, och han räknar inte in sladdar, underkläder och strumpor eller småprylar som kaffekopp och hänglås i de 15.

Dags för snittresenären att se över packlistan, världen väntar.

Fakta | Packningslista

Ägodelar för den som lever med lätt packning

1. Ryggsäck
2. Skjorta
3. Finskjorta
4. Regnjacka
5. T-shirt
6. Joggingshorts
7. Snabbtorkande handduk
8. Ulljacka
9. Toalettväska
10. Solglasögon
11. Plånbok
12. Bärbar dator
13. Smartphone
14. Jeans
15. Joggingskor
Källa: Bloggen Extreme-minimalism (Andrew Hyde).