Hellre finfilare än fuldelare

Text:

Bild: HBO

Alla blir vi slavar under filmer och tv-serier. Fredagsmys, söndagsslöande eller  boxbesatthet som fjättrar tittaren i tv-soffan. Synd bara att de inte finns tillgängliga snabbare. Minst ett halvårs väntan får man räkna med innan »Girls«, »Entourage« eller »Gossip Girl« korsat Atlanten. Filmerna tar en evighet innan de når videobutiken, och bara promenaden dit känns som en tidsresa. Dvd? Box? 2012?

Samtidigt har alternativet – direkttillgång till alla filmer, alla serier – kunnat nås utan bekymmer. Bara att det är olagligt. För musiken har Spotify inneburit ett förträffligt alternativ till Pirate Bay. När det har basunerats »nu kommer film-Spotify« – Voddler, Headweb, SF Anytime eller operatörer som Telia och Telenor eller medieföretag som MTG och Canal Digital som erbjuder filmer online – är det en besvikelse varje gång. Gamla b-filmer. Knappt några tv-serier alls. Ibland måste man betala per film, vilket känns dyrt och bökigt.

Risken att någon hänfaller åt fuldelning är överhängande. Hittills har majoriteten varit laglydiga och fortsatt med 1900-talsmässig dvd som tar upp halva bokhyllan.

Nu kommer förändringen på bred front för alla konsumenter när två stora aktörer kommer in på den svenska marknaden med vod, video-on-demand. De lovar båda ett omedelbart och brett utbud.

Redan i oktober lanserar de amerikanska bästa tv-seriernas urmoder, HBO, en tjänst där man för knappt tio euro i månaden får tillgång till hela deras utbud inom ett dygn efter att det sänts för första gången i USA.

Det amerikanska Netflix lanserar också sin vod-tjänst i Skandinavien under hösten där man mot en månadsavgift ska få tillgång till ett stort utbud av både tv-kanaler och filmer via nätet. På Irland finns redan tjänsten – till det facila priset av sju euro. Därmed får man som svensk tillgång till det mesta som erbjuds på Pirate Bay. Fast helt lagligt.