Inspärrat grupparbete

Text:

Bild: Alen Cordic

Förra sommaren gav sig göteborgaren Johan Höglund och hans flickvän Yibei Zhu iväg på en två månader lång bilsemester genom Europa. Men resan fick ett tvärt slut när en tankspridd Johan Höglund, efter ett kort stopp i Rumänien, la sin plånbok, mobil och pass på biltaket, satte sig i bilen och körde iväg.

Utan pass kunde paret inte resa vidare och för att liva upp stämningen googlade de på roliga saker att göra i Rumänien. De hittade något som kallades Real Escape Game – ett fysiskt äventyrsspel där ett antal deltagare blir inlåsta i ett rum och måste hitta ledtrådar, lösa en rad problem och ta sig ut inom en viss tidsgräns. Det hela verkade ganska töntigt men de bestämde sig för att prova. Efteråt var båda överens: Real Escape Game var spännande, nervkittlande och jättekul.

– Det påminner om tv-programmet »Fångarna på fortet«. Fast i stället för att hoppa och klättra handlar Escape Game om att tänka och klura, säger Johan Höglund.

På vägen hem till Sverige bestämde sig Johan och Yibei för att starta ett eget Real Escape Game i Göteborg. De tog ett lån, hyrde en lokal och ägnade fem månader åt att inhandla rekvisita, konstruera rum och hitta på lagom kluriga problem för deltagarna att lösa på 60 minuter.

Den ena utmaningen, kallad »Banken«, går ut på att ta sig från lobbyn till bankdirektörens kontor, avaktivera larmet i bankvalvet och stjäla en diamant. Den andra utmaningen, »Bunkern«, handlar om att desarmera en tidsinställd bomb.

Sedan Gotescape slog upp portarna i mars har hundratals göteborgare testat äventyrsspelet, som ett roligt inslag på möhippan eller jobbfesten.

Varianter på Real Escape Game finns även i Växjö, Malmö och Stockholm. Men framför allt är spelet stort i USA och Japan. Sedan japanen Takao Kato lanserade idén 2007, inspirerad av ett dataspel, uppskattas över tio miljoner människor tagit sig an utmaningen.

FAKTA | Tre andra tips till möhippan eller svensexan

1. Zombie Escape. Kämpa er igenom en zombiefylld bana som går genom flera hus, både under marken och högt upp i industrianläggningar. Finns i Örebro.

2. Prova på konstsim och sätt ihop en egen koreografi. Finns till exempel i Stockholm.

3. Hyr en bastu vid hav eller sjö. Bada, basta och njut.