Katastrofala semestrar

Text:

Bild: försvarsmakten

Katastrofturisterna nämndes redan dagarna efter att Herculesplanet kraschade. Kanske skulle de nu komma till Sveriges högsta berg, för att titta på platsen för letandet efter fem – först försvunna, sedan döda – norska officerer.

– Jag hoppas att vi inte får den typen, sa Svenska Turistföreningens generalsekreterare Magnus Ling till medierna då.

Men den typen är en av fjorton trender som föreningen nu har pekat ut som framtidskoncept. Listan har plockats fram med hjälp av enkäter och fokusgrupper. Vid sidan av till exempel miljötrenden, kulturtrenden, La Dolce Vita-trenden och gourmettrenden finns det som STF kallar »brun turism«.

På engelska har fenomenet »dark tourism« funnits länge, ett samlingsnamn för semestrande på katastrofplatser, i fattiga områden eller någon annanstans som signalerar misär. Resor till platser som Auschwitz och Tjernobyl brukar förklaras med att människor behöver förstå och bearbeta, till skillnad från resorna till prinsessan Dianas dödstunnel, som stämplas som gamande efter det morbida.

Oavsett vilket ligger samma drivkrafter bakom den typen av turism som resten av STF:s trender. Dagens resenärer vill komma hem med en berättelse. De vill få följdfrågor på semesterredogörelsen.

Men i Sverige? Finns det ens något att se? STF hittar fiaskoprojektet Stålverk 80 utanför Luleå och Malmöstadsdelen Rosengård.

Och så Kebnekaise då. När planet kraschade i mars stängde fjällstationen vid berget under nästan en månad. Nu väntar STF på sommaren. Om trendspaningen är rätt kommer berget ha fler besökare än de omkring 2 200 som vanligtvis bestiger det på sommarhalvåret. Människor som kommer stå på toppen och säga till varandra att »här hände det«.

Om inte i år, så i framtiden, tror föreningen.

– Det här är ändå något det kommer skrivas om i historieböckerna, säger pr- och pressansvariga Jenny Engström.

Sveriges turisttörstande kommuner har alltså tänkt helt fel. De borde leta efter misär och katastrofer i stället för att gömma smutsen under löften om havsutsikt och ett välsorterat spa-utbud.