Mellan murriga väggar

Text:

Bild: Ida Jansson

Ska det vara tofu, äggskal eller krita? Eller varför inte fjäder eller vitlök? Under en lång period har färgvalen i svenska hem främst pendlat mellan olika, knappt urskiljbara, nyanser av vitt. Det ljusa och minimalistiska har dominerat i så stor utsträckning att den som tillbringat för mycket tid på bostadssajten Hemnet eller i inredningstidningar riskerat snöblindhet.

Men någonting har börjat hända, en motståndsrörelse har vuxit fram. I stället för det vita, fräscha och skandinaviska rollas väggar med petroleumblått, tandoorirött och askgrått.

»Moules«, »Chianti« och »Skymning« är andra populära kulörer hos återförsäljarna som vittnar om en ny färgskala.

– Vi ser en trend där man tonar ned allting, inte bara väggar utan också snickerier och tak. Även möblerna är mörkare. Det är en total kontrast till alla nyrenoverade, vita lägenheter. Det blev för mycket, säger Amelia Widell, inredare, bloggare och grundare av möbelföretaget Melimeli.

Själv är hon särskilt svag för mörkgrönt och mörkblått.

Är det inte tillräckligt mörkt i det här landet?

– När jag målade om mitt sovrum i mörkgrått tänkte jag »kan man verkligen göra såhär?«. Men jag tycker snarare att färgerna passar in i vårt mörker, det handlar bara om att våga. Sedan får man jobba mycket med belysning.

För den som känner för att experimentera vidare är det flera kulörer i samma rum som gäller. En grå vägg med mörkblåa dörrkarmar eller väggar med olika färger, exempelvis en i guldockra (Årets färg 2016, enligt färgtillverkaren Nordsjö) och en i gammelrosa.

Det är bara att ta på sig målarbyxorna och utmana vithetsnormen.

Måla alternativt

Stänkmålning. En teknik som härstammar från stenimitation på slott och herrgårdar under 1600–1700-talen men som i modern tid ofta förknippats med trapphus och fritidsgårdar. Är på tillbakagång efter några decennier i kylan.

Naturlig färg. Larmrapporter om gifter och tillsatser i de färger som används i hemmen har lett till ett ökat intresse för organiska färger, exempelvis äggoljetempera som tillverkas på ägg, linolja, vatten och pigment.

Kalkfärg. Har använts i århundraden och fungerar på puts både inomhus och utomhus. Ger en lite flammig, gammeldags lyster åt ytan som målas. Kräver ordentlig skyddsutrustning eftersom kalk är frätande.