Mjukt, varmt och ostigt

Text:

Bild: Ida Knudsen

Ibland behöver måltiden vara som att svepa in sig i ett duntäcke inifrån. Att tröstäta brukar ses som ett destruktivt beteende, men på engelska har comfort food en fin klang. Mjuka, varma och kramande rätter. Risotto till exempel, potatismos kanske, eller soppa.

En av de mest klassiska rätterna i kategorin är mac & cheese, och den har plötsligt börjat dyka upp på svenska innekrogar. The Flying Elk i Stockholm – hajpade Frantzén och Lindberg-Björns pub – har haft den späckad med tryffel på sin meny. I Malmö har den serverats med karljohansvamp på Bastard och med västerbottenost på Rebell. Rätten sägs komma från kolonialtiden, pastan reste från italienarna till britterna som tog med den till amerikanerna. De lagade med det som fanns tillgängligt: mjölk, bröd och fläsk. Den första versionen av en bakad pasta med vit sås ska ha hittats i en kokbok från 1896. På 1930-talet kom rätten i paket i mataffärerna och slog igenom brett bland det amerikanska folket. Tillverkaren Krafts Mac & cheese-förpackning har i dag ett eget twitterkonto.

Att rätten nu börjat synas i Sverige är en följd av att amerikansk matkultur har tagits på större allvar, med ambitiöst tillagade hamburgare och chiligrytor, och fast mac & cheese inte behöver vara lika komplicerat – vi pratar om en rätt som de flesta amerikaner fortfarande köper på påse – så strävas det efter att få till den perfekt krämiga ostigheten och krispiga ytan, utan att bli sittande med en överkokt degklump.

Mac & cheese tillagas fortfarande med en vit sås. Mjölk vispas med lite mjöl och smör, sjuder tills den tjocknar, innan osten rörs i. Cheddar är vanligast i USA, kanske lite parmesan eller gruyère för smaken. Pastan ska vara större än det vi i Sverige kallar makaroner, helst i form av böjda smala rör, och inte kokas helt klar innan den sköljs och blandas med ostsåsen, läggs i en smörad form och toppas med mer ost. Brödsmulorna görs av dagsgammalt bröd blandat med lite smält smör och strös över. Så in i ugnen tills pastan är klar, osten smält och brödsmulorna fått färg och fras. Annars köper man sin mac & cheese på påse. Sedan kan man bara tugga, svälja och bli kramad från insidan.

Fakta | Tre tröstande osträtter

1. Snabbraclette. Släng in en hel liten trälåda med franska ostar i ugnen så att osten blir mjuk men fortfarande hel. Skär ett snitt i ytan och doppa bröd eller potatis.

2. Varm macka. Två surdegsskivor smöras på utsidan, fylls med rökt skinka, gruyere och senap och steks i mackgrill eller ugn.

3. Friterad ost. Mozarellasticks eller camembert från frysdisken. I het olja. De första med dipsås, den andra med hjortron.

Läs mer: 

Gryning i grytan

Förstklassigt