På drift

Text:

Bild: Margareta Bloom Sandebäck

I dag finns det 1 100 campingplatser runt om i Sverige, och trenden går mot mer och fler bekvämligheter och större service- och nöjesutbud. Den nya generationen campare vill ha det rent och bekvämt och inte behöva köa till duschen.

Men det är också stor skillnad mellan typiska campare, som ofta har husvagn och förtält, och de mer mobila husbilsägarna. Resvana par med utflugna ungar, som vill uppleva nya platser och miljöer i den takt som passar just dem, så ser bilden av den typiska husbilsköparen ut, enligt branschföreträdare.

– Husbilar som koncept säljer på begreppen frihet och oberoende, du stannar var du vill och har allt du behöver i bilen. Det attraherar människor som inte har lust att betala dyra pengar för att trängas med andra campare, säger Torbjörn Stålenhag, testredaktör på tidningen Husvagn & Camping.

Den svenska allemansrätten gör att det är tillåtet att parkera husbilen nästan var som helst och därmed inte behöva ta in på camping. Men på exempelvis Gotland har myndigheterna infört förbud mot att övernatta i alla typer av motorfordon, till husbilsägarnas stora förtret.

På grund av ökad efterfrågan – Sverige är det land i Europa där husbilsförsäljningen ökar mest, i maj såldes 40 procent fler än samma månad 2010 – så blir uppställningsplatserna i Sverige stadigt fler. Men det leder till konflikter. På Öland protesterar just nu campingplatsernas ägare mot kommunens planer på nya uppställningsplatser eftersom det innebär att de får färre kunder.

Medianvärdet för en ny husbil ligger i dag på 600 000–700 000 kronor, enligt Torbjörn Stålenhag. En husvagn är ungefär hälften så dyr, omkring 250 000–300 000 kronor. Det är en av anledningarna till varför yngre personer oftare väljer husvagn framför husbil, men det beror också på att barnfamiljer lättare ryms i en husvagn som ju bara ska fungera som en bolåda medan husbilens bilfunktion slukar en hel del utrymme. Vill man ha en husbil med lika stort utrymme som en husvagn så får man räkna med att punga ut med omkring en miljon kronor.