Senaste snaran

Text:

Bild: Elin Björklund

Det är ingen slump att många av maktens män väljer röda slipsar. Färgen står för styrka och passion. Något Stefan Löfven såg ut att ha snappat upp i valrörelsens sista, heta debatter.

Men. Hade han varit vågad och velat utstråla kreativitet hade han valt en rosa slips. Eller lila som sägs demonstrera självförtroende hos någon som vågar sticka ut.

Om han hade varit riktigt djärv hade han däremot gjort något annat:

– Just nu är det trendigt att skippa slipsen, knäppa skjortan hela vägen upp och bära en så kallad »air tie«, säger Petter Lundgren, moderedaktör på magasinet King, som dock lägger till att detta »kräver en bärare med stor fingertoppskänsla«.

Vill man inte vara så äventyrlig men ändå ligga rätt tipsar Petter Lundgren om att det kan vara smart att lägga undan de smalare slipsarna som varit trendiga under senare tid.

– I och med att modet rör sig lite mot sjuttiotalet gör även slipsarna det. Satsa på en slips som är cirka åtta centimeter på bredaste punkten så går du säker.

Andra slipsar som kan förpassas in i garderobens inre regioner är de neonfärgade. Att ha en mindre traditionell färg på slipsen visar annars att det är en person som är trygg i sig själv. Och i stället för svart – som kan verka pretentiöst i de flesta situationer som inte är en flottare tillställning – välj grått, en färg som klassas som såväl modern som i framkant. Gillar man grönt är en ljusare ton att föredra eftersom en alltför lysande kan distrahera för mycket. Gult ger intryck av säkerhet, optimism och vitalitet, säger Eve Roth Lindsay, en imagekonsult, till BBC.

Mellanblå, som Löfven valde när han drog regeringsförklaringen i riksdagen, är en färg som är lika pålitlig som trist. Funkar i alla lägen och har en lugnande effekt. Rätt val kanske med tanke på det parlamentariska läget.

Fakta | Tre slipsmaterial i höst

enligt Petter Lundgren på modemagasinet King.

1. Siden – i alla olika typer och strukturer. Allt ifrån blankt och fint, till tvättat, matt och strukturfullt.

2. Ull – ger en ledig känsla och verkar inte lika formell.

3. Kashmir – också en mer avslappnad stil men samtidigt exklusiv känsla.