Skönhetens kärna

Text:

Bild: Ida Knudsen

I södra Colombia växer de smala grå cacayträdstammarna i klungor. Den som letar bland de många avlånga gröna bladen hittar en grön, äppellik nöt. Klyvs nöten finns tre kärnor i mitten. De är inte mycket större än mandlar, men dyrbara som ädelstenar.

I en skönhetskräm som säljs i en butik i London eller Los Angeles kan en enda droppe olja gjord av cacaynötens kärnor vara värd flera hundra dollar.

De senaste åren har ansiktsoljor växt i popularitet. De stora kosmetikamärkena marknadsför sina produkter med allt ifrån aprikoskärnor till lavendel. Den mest hajpade har varit arganoljan, och det är inte bara på grund av dess kombination av fett och antiinflammatoriska ämnen. Den har också lyfts fram som ett exempel på hur skönhetsindustrin kan medverka till mer hållbar utveckling. Det hotade trädet har fått ett uppsving och fattiga kvinnor i Marocko har fått ett nytt levebröd genom plantagerna.

Nu lyfts cacayoljan fram som dess sydamerikanska syster. Den innehåller antioxidanterna vitamin A och E och linolinolja, som är antiinflammatorisk och därför passar bra för hy med acne eller eksem. Entusiasterna lyfter också fram möjligheten att öka intäkter till fattiga bönder, samtidigt som trädodlingen kan gynna miljön.

Kahai-Nut-Oil

Cacaynötterna har tidigare mest använts som djurfoder och för sårläkning i Colombia. Nu stimulerar efterfrågan fram nya odlingar och därmed en försörjning för fattiga bönder i regioner som annars präglas av kokainodlingar. Det Buenos Aires-baserade företaget Kahai, som är drivande i utvecklingen, beräknar att årets skörd fördubblas jämfört med förra året till 1,2 ton olja.

Enligt Bloomberg betalar Kahai 1 000 pesos för ett kilo nötter, vilket ger ungefär 400 000 pesos per träd. Det är värt mer än en halv minimilön i Colombia. Men förstås inte mer än en droppe av den färdiga ansiktsoljan.

Fakta | 3 oljor som skonar hyn och världen

Rapsolja. Innehåller massor av vitamin E och hjälper bra mot eksem. Transportsträckan från de sydsvenska åkrarna är kort.

Arganolja. Har lett till starten av flera kvinnokooperativ i Marocko. Leta efter Rättvisemärkningen.

Tea Tree-olja. Hjälper mot acne. Teoljebuskarna överlever torkan i Kenya och är viktiga både för miljön och för fattiga lantbrukare.