Spar pengar i skuggan

Text:

Bild: Colourbox

Det är dags för årets larmsäsong om hudcancer, sjukdomen som varje år kräver minst 500 svenskars liv. Ändå fortsätter det solbrända skönhetsidealet att dominera. H&M fick häromåret kritik för sina reklambilder där modellen blottade sin djupbruna, läderartade hud. Och härom veckan startade journalisten Cissi Wallin en debatt på Twitter om det bisarra i att hon med sin bleka hy ständigt får höra att hon ser sjuk ut och borde tillbringa lite mer tid i solen.

Om man nu nödvändigtvis måste utsätta sig för solens farliga strålar gäller det att smörja friskt. Men med vad? För den som ska köpa solskydd är det stora utbudet och de många facktermerna lätt förvillande. UVA eller UVB? Alkaliska, fysikaliska eller kemiska filter? Antirynk, ekologiskt eller allergivänliga varianter för barn? En solkräm från billighetskedjan Lidl för ett par tjugolappar? Eller en lyxvariant från något känt hudvårdsmärke som har exakt samma solskyddsfaktor men kostar 400 spänn mer?

En genomgång av de senaste årens solskyddstester av bland andra Råd & Rön och Testfakta ger vid handen att det faktiskt inte spelar så stor roll vilket märke man väljer. En dyr kräm är inte nödvändigtvis bättre än en billig. I Sverige ska bara solskyddskrämer med ett tillräckligt brett skydd få finnas i handeln. Huvudsaken är att krämen skyddar mot både UVA och UVB-strålning. Inte heller ska man stirra sig blind på siffran som står på flaskan. Många solskyddskrämer har i tester visat sig ha en betydligt lägre solskyddsfaktor än vad de är märkta med.

Att inte snåla med smörjet är viktigast av allt. Enligt Läkemedelsverket bör en vuxen person använda omkring 35 gram solkräm, omkring sex teskedar, för att skydda hela kroppen. Men okunskap, och kanske dumsnålhet, gör att vi oftast bara använder hälften av denna mängd.

För den som inte ids hålla på med det kostsamma kladdet finns åtminstone en förhållningsregel som kan minska risken för brännskador.

Det handlar om ett gammalt talesätt från det soldränkta Australien: »Between 11 and 3, stay under a tree«.

Fakta | Bästa solskyddskrämerna enligt Råd & Rön 2013

1. Nivea Moisturising Sun Lotion. Spf 30. Cirkapris i butik: 145 kronor.

2Eucerin Sun lotion. Spf 30. Cirkapris i butik: 110 kronor.

3. Aco High protection sun lotion. Spf 30. Cirkapris i butik: 130 kronor.