Tropikhjälmen på

Text:

Bild: Elin Björklund

Visst går det att sörpla i sig en gin & tonic utan att ägna en tanke åt själva innehållet. Beefeater London Dry och Schweppes tonic water, serverad med is och en citronskiva. Inga konstigheter.

Det finns de som har en helt annan inställning.

För det första är det avgörande vilken sorts gin som ska användas. För det andra – men för en del minst lika viktigt – är att tonicen är egentillverkad, något som varje rakryggad stockholmsbartender verkar sätta en ära i.

När det gäller ginet ser drycken ut att göra ett segertåg världen över, bara i år har ett hundratal nya sorter lanserats. Felix von Hurter, säljchef för Sipsmith Gin, förklarar framgångarna för The Guardian med att trenden med dyra ginbaserade cocktails nu har sipprat neråt och är en självklarhet på vilken simpel kvarterspub som helst.

Där kan det däremot bli svårt att hitta en hemgjord tonic.

Att tonic blivit groggverktyget framför andra i gin är ingen slump. När de brittiska styrkorna stationerades i den forna kolonin Indien fick de lära sig att kinin, som finns i kinabarken, var effektiv mot malaria. Dryck kokad på denna bark behövde dock smaksättas för att överhuvudtaget kunna sväljas. Vatten, socker, lime och gin blev räddningen. GT:n var född.

Den som druckit en GT gjord på egengjord tonic sägs aldrig kunna dricka en med massproducerad dito igen.

Att själv kunna smaksätta tonicen ger fler fördelar. I stället för att begränsas till de klassiska tonicsmakerna finns det möjlighet till vissa utsvävningar. Antingen genom att förstärka måsteingredienserna kinabark, citron, lime, apelsin, citrongräs, agavesirap, salt, vatten och kryddpeppar. Eller genom att plussa på helt andra smaker, som lavendel, enbär eller bergamott.

Det största kruxet med att röra ihop sin egen tonic verkar vara att få tag på själva kinabarken. Men kanske är det mest konstiga att inte marknaden redan dammsugits på denna bark. Eller som DN:s Åsa Beckman skrev i en krönika med rubriken »En ginhaggas bekännelser«: »Färre talar om tonicen, vilket är egendomligt med tanke på att den ju faktiskt utgör två tredjedelar av GT:n.« 

Fakta | Tre steg till en bättre gin & tonic

Citron, lime eller grapefrukt? En smaksak och beror på vilken gin som används.

Använd hela iskuber, aldrig krossad is.

Blanda i ett högt, rakt highballglas.