Vandrarhem för kräsna

Text: Lotta Dinkelspiel

Bild: Mary Altaffer/TT.

Den som provat att bo på boutiquehotell i världsmetropoler som New York eller -Paris kan mycket väl ha blivit besviken. Hipp-faktorn må vara hög, men kicken man får av att möta Annie Lennox, Madonna eller Justin Bieber i hissen uppväger sällan besvikelsen över att ha betalat många tusenlappar för ett rum som i storlek får skatteskrapans studentbostäder att framstå som palats. Den som snålat och därmed »bara« betalar omkring 7 000 kronor per natt får sannolikt nöja sig med att trängas i dubbelsängen, stå på huk för att få plats i badkaret och blicka ut över en innergård, så liten att solen omöjligen kan tränga in.

Men tiden då designhotellen var det enda sättet att bo snyggt och centralt är förbi. De senaste åren har en hel rad trendiga och prisvärda hotell poppat upp i storstädernas bästa lägen. Servicen är ofta begränsad, ibland kan man behöva checka in med elektronisk nyckel, men inredningen är modern och teknikinnehållet högt. Telefonladdare, gratis wifi och smarta tv-apparater tillhör vanligheterna.

Delvis kommer trenden av att vandrarhemmen har börjat rustas upp. Även dagens unga resenärer drar sig för att bo som i en tågkupé med snarkande främlingar över sig i våningssängen. Nu utnyttjar vandrarhemmen det faktum att de många gånger är centralt belägna och har fina utsikter, för att locka till sig en mer köpstark publik. När de rustas upp och kombineras med schyssta restauranger är de mycket trivsamma.

Vissa av dessa så kallade »poshtels« vänder sig även efter upprustningen till ungdomar på resande fot. Andra lockar en mognare publik, som vill bo centralt, snyggt och trendigt, men ändå inte vill betala flera tusen kronor extra för att stöta på Annie Lennox i lobbyn.

Fakta | Tre hotell under tusenlappen

JaneStandard

The Jane, New York. Beläget i Meatpacking District på Manhattan. Renoverades 2008 av de trendiga hotellinredarna Sean MacPherson och Eric Goode på BD Hotels. Det som tidigare varit boende för narkomaner blev ett trendigt hotell.

Flora3

Auberge Flora, Paris. Ligger mindre än tio minuters promenad från Bastiljen i Marais med individuellt  inredda rum. Hotellets ägare driver gourmetrestaurangen i samma hus.

Lanchid3

Lanchid 19, Budapest. Beläget mitt i stan med utsikt över slottet och floden. Rummen är individuellt inredda och standarden hög, ändå kostar ett dubbelrum inte mer än 550 kronor per natt.