Utspel räddar inte alliansen

Text: Torbjörn Nilsson

Bild: Scanpix

»Vad är egentligen roligast på ditt jobb?«, frågade Kristian Luuk Fredrik Reinfeldt i tisdags.

»Jag trivs väldigt bra med det höga tempot«, sa Reinfeldt.

»Men konkret, är det när ni sitter på ert rum, dina närmaste, och har det där torsdagsmötet?«, försökte Luuk.

Och så svarade [[Fredrik_Reinfeldt|Fredrik Reinfeldt]] som bara Fredrik Reinfeldt kan göra:

»Nej, roligast är debatten, när det rör sig, när man påverkar människor och det ger något tillbaka. Det finns ju stunder när det inte gör det, när vi är under skarp kritik, det kan vara väldigt prövande.«

»Jobbet«, summerade statsministern, »faller alltid tillbaka till: vinner jag i förtroende eller förlorar jag i förtroende?«

Få politiker har så ofta talat om opinionen, om att till och med bära folkets förtroende. Och få statsministrar har upplevt ett så konstant svagt stöd i väljarbaromet­rarna. I två år har regeringen legat lägre än oppositionen.

Synovate har tillsammans med Fokus genomfört ett antal unika mätningar på förtroendet, bland annat med inriktning på sakpolitiken och regeringens satsningar. Vad skulle kunna få dem som sympatiserar med oppositionen att rösta på regeringen?

Närmare 70 procent av vänsterväljarna kan inte komma på några skäl som skulle få dem att byta sida. Men den återstående tredjedelen håller ändå öppet för att rösta på ett borgerligt parti.

Problemet för Fredrik Reinfeldt är att den här gruppen har en splittrad politisk agenda. En del säger att vårdsatsningar är avgörande för att ta steget över blockgränsen, andra kräver en ny skolpolitik och ytterligare några önskar sänkt bensinskatt. Ingen sakfråga sticker ut, vilket gör det svårt för alliansen att forma en strategi. Detta återspeglas också i budgeten.

I tisdags, några timmar före Kristian Luuks tv-program, läste Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen med en lång rad satsningar från årets budget.

Kristdemokraterna får sänka pensionärernas skatt, moderaterna får fortsätta med jobbavdraget. Folkpartiet kan tala om en historisk satsning på forskningen och centerpartiet har äntligen fått börja skära lite i arbetsgivaravgifterna.

Allt betalas genom att [[Anders_Borg|Anders Borg]] dragit på sig spenderbyxorna. Regeringen öser ut pengar, snart sagt varje grupp i samhället får sitt.

– Det är ett kommunikativt problem när opinionen är så spretig och alliansen inte kan vinna många väljare på några få frågor. Det tar lång tid innan väljarna har uppfattat alla satsningar och innan det ger effekt i opinionen, säger Nicklas Källebring, analytiker på Synovate.

Ytterligare en svårighet för regeringen är hur väljarna ser på oppositionen. Fredrik Reinfeldt har gjort det till en vana att kritisera [[Mona_Sahlin|Mona Sahlin]] för att hon inte har ett tydligt regeringsalternativ med ett gemensamt program med v och mp. Försöken inom vänstern att komma överens har också haltat märkbart i olika utspel sedan i somras.

Men väljarna ser inte samma problem som många medier, visar Synovates mätningar.

En femtedel av dem villkorar sina röster och kan bara tänka sig att rösta på socialdemokraterna, miljöpartiet eller vänsterpartiet om de tre partierna enas om ett program, vilket får ses som positivt för regeringen.

Men de osäkra väljarna anser inte att frågan är särskilt het. En tredjedel av dem kan tänka sig att rösta på ett vänsterparti oavsett gemensam uppgörelse.

På minglet i riksdagshuset, som följde efter att Fredrik Reinfeldt läst upp regeringsdeklarationen, upprepade borgerliga politiker trosvisst: Nu kommer väljarna. Men det finns faktiskt få tecken på ljusningar i mätningarna.

Så vilka är egentligen alliansens chanser? Som trumfkort har man att regeringen fortfarande formulerar en stor del av agendan för den politiska debatten. Dessutom kan oförutsedda händelser och skandaler snabbt förändra siffrorna.

Men just nu satsar regeringens strateger stenhårt på en gammal taktik – att få Fredrik Reinfeldt att verka snäll och mänsklig igen.

På hösten 2000 med två år kvar till valet var [[Göran_Persson|Göran Persson]] illa ute i opinionen. Då gick socialdemokraterna plötsligt till offensiv i mysmedier för att förändra bilden av sin partiledare. Persson besökte Kristian Luuk och dansade med Doris. Allt kröntes av ett EU-ordförandeskap.

Med två år kvar till valet och ett år till EU-ordförandeskapet försöker Fredrik Reinfeldt nu göra samma resa.

Under fotbolls-EM i juni uppträdde han supporterklädd i tv och snackade fotbollstaktik. På Polarpris-galan nyligen dök han upp på scen och sjöng en gammal Pink Floyd-hit.

Och i veckan satt han då hos Kristian Luuk. Pratade om mamma och om att rymma hemifrån. Spelade nostalgiska musikvideor från 1980-talet.

Frågan är om framgångsreceptet går att återupprepa.

Efter statsministerns regeringsdeklaration i riksdagen sjöng en a cappellagrupp en modernare hit, Salem al Fakirs »Good song«.
Refrängen går: »Sometimes we all have a bad day«.

Regeringens budgetutspel

Sedan augusti har nya budgetförslag från regeringen kommit varje vecka. Här är några av de satsningar som är kända innan finansminister Anders Borg ska presentera budgeten.

1 september: Yrkesutbildning. Regeringen prioriterar praktiska yrkesutbildningar inom komvux när de satsar 1,8 miljarder på vuxenutbildning de kommande tre åren.

3 september: Pensionärer. De fattigaste pensionärerna ska få 200 kronor extra i månaden, övriga får 68 kronor.

4 september: Psykiatrin. Under tre år framåt tillförs den psykiatriska vården 2,7 miljarder med särskild inriktning på barn och ungdom, kompetensutbildning och kvalitetsutveckling.

8 september: Bolagsskatt. 16 miljarder kostar skattesänkningen som innebär att sociala avgifter och bolagsskatt sänks med en respektive två procentenheter.

9 september: Klimatsatsning. Tre miljarder går till åtgärder på klimat- och energiområdet och ytterligare fyra miljarder satsas på klimatbistånd i andra länder.

10 september:  Hälsoutbildning. Högskolorna ska ta över hälsoutbildningen från nedlagda Arbetslivsinstitutet, vilket kommer att ta 100 miljoner kronor från de pengar som ska gå till stärkt företagshälsovård och rehabiliteringsgaranti.

13 september: Försvaret. De 2,3 miljarder som sparas fram till 2011 genom bantade materialkostnader ska flyttas över till förbandsverksamheten och därför aviseras inga ytterligare nedläggningar av förband.

14 september: Andrahandsuthyrning. Gränsen för vad en privatperson ska kunna tjäna på att hyra ut sin bostadsrätt, sommarstuga eller villa utan att betala skatt höjs nästa år från dagens 4 000 kronor till 12 000 kronor om året. Gäller ej hyresrätt i andra hand.