Centerpartiet: Här är Annie Lööfs främsta utmanare till partiledarposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Centerpartiet var den tydligaste vinnaren det första året med januariavtalet, det tyckte både and­ra och centerpartisterna själva. Men att de drev igenom en privatisering av Arbetsförmedlingen kan slå tillbaka under 2020. Motståndet är starkt både inom S och i de egna leden. Centerns kommunpolitiker vill ha lokal närvaro och kommunsamverkan med AF. Galjonsfigur för röran är Martin Ådahl, 49, talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Lööf ligger själv lågt i debatten.

Med en nyfödd dotter kommer hon vara borta ett tag. Förste vice partiledaren Anders W Jonsson kommer att få dra ett större lass under året, men det är också ett läge för andra att ta steget fram.

Framför allt kan det handla om att Emil Källström, 32, ekonomisk talesperson, och Kristina Yngwe, 36, miljötalesperson, får ännu större utrymme. Båda betraktas som möjliga framtida partiledare. Fast det brådskar inte. Uppfattningen är att Annie Lööf sitter säkert över valet 2022. Minst.

Hon är jämte Jimmie Åkesson den partiledare som har starkast ställning i sitt parti. Och processen med januariavtalet var kolugn både inför att det ingicks och efteråt. Fast AF-frågan kan bli ett testfall inför avgörandet i kommande stora frågor som arbetsrätten och hyressättningen.

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

En central person hos både Maud Olofsson och Annie Lööf har varit Linda Ylivanio, 44, prästutbildad riksdagsledamot från Övertorneå, och tidigare kommunalråd i hemmakommunen. Knappast en blivande partiledare, men central i politikutformningen. Daniel Bäckström, 44, riksdagsledamot och försvarspolitiker, och som 30-årig kommunstyrelseordförande i Säffle, sägs också kunna ta större uppgifter. Ett annat framtidsnamn är Karin Ernlund, 34, gruppledare och borgarråd för partiet i Stockholm stad, med bakgrund som ordförande i Centerstudenter.

Partiet har ett hyfsat kort avstånd mellan ungdomsförbundet Cuf samt Centerstudenter och positioner i partiet. Studenternas Naod Habtemichael, 24, som i år har vikarierat som kommunalråd i Göteborg, och nya Cuf-ordföranden Ida Alterå, 22, kan båda låta höra talas om sig i större sammanhang under 20-talet. Den senare har en före detta minister som mamma, och en före detta statssekreterare som pappa. Eller ta Magnus Demervall, 38, som avgick som Cuf-ordförande för åtta år sedan. Nu är han policychef och biträdande partisekreterare.

Här är möjliga efterträdare till Annie Lööf:

Emil Källström 32 år, riksdagen, ekonomisk talesperson.

Karin Ernlund 34 år, gruppledare och borgarråd Stockholms stad.

Kristina Yngwe 36 år, riksdagen, miljötalesperson.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet